Az öltözködés 5 arányszabálya férfiaknak

Hírek2018. máj. 7.Növekedés.hu

Öt pontba gyűjtve, távolról sem elmerülve a részletekben szeretnénk - őszinte (!) - tanácsokat adni elsősorban az üzleti világban ténykedő férfiaknak, hogy mire is koncentráljanak öltözködésük kapcsán. Javallott viszont forgatni nagynevű hazai és külföldi stylistok műveit - folyamatosan, hiszen a világ s vele együtt a divat is változik. De a stílus örök.

1., Nézzünk tükörbe!

Miután a magyar férfiak döntő részének “lövése sincs” a divathoz, s még elkeserítőbb, hogy a stílushoz sem, forduljunk szakértőhöz, hogy miként is öltözködjünk - ha egyedül nem megy. Lehet ismert stylist az illető, vagy a környezetünkben olyan személy, akit az átlagosnál jobban érdekel a “fashion”. A tanács kérése nem ördögtől való, s nem is “piperkőcség”,  hanem olyan dolog, mint amikor egy autómárka után érdeklődnénk egy szerelőnél, vagy egy ingatlanforgalmazó céget lakásvásárlás kapcsán keresnénk fel. Amennyiben nagyon nem “érezzük” a divatot és a stílust, a hét mind a hét (!) napjára állítsuk össze - kezdetben legalábbis - a napi viseletet tanácsadónkkal.

2., Az előírás az előírás

Ha a meghívóban - amely szólhat üzleti eseményre, get together partyra, vagy éppen egy születésnapi összejövetelre -, dress code is szerepel, attól semmilyen esetben sem szabad eltérni. Kifejezetten sértő! Amennyiben nem értjük, hogy mi, micsoda - pl. business casual, business formal, avagy smart casuel -, a legismertebb kereső programban tájékozódhatunk a részletekről, vagy keressük a stylistunkat.

3., Színeknek és formáknak áll a világ!

Este 18 óra után az üzleti világban nincs barna, avagy bézsszín - viselet. Csak és kizárólag a fekete, a sötétkék és a sötétszürke színek a megengedettek. Lehetőleg cipőben is mellőzzük a safari-színeket. Ha egyediek akarunk lenni, kerüljük azokat a “luxury-cuccokat”, amelyeket bárki megvehet az Andrássyn. Helyettük keressünk pl. manufaktúra kollekciót - Budapesten több ilyen üzlet is van, a neten rájuk lehet bukkani. S ez áll a cipőkre is! Szó sincs arról, hogy nem lehet párosítani a kockást a csíkossal. A mérték a lényeg: aprókockás, “olaszos” mintájú öltönyhöz akár vadító, krétacsíkos inget is húzhatunk - és fordítva. A lényeg, hogy a színek passzoljanak. Például a kék per kékben nem nagyon lehet tévedni.

4., Kiegészülve a kiegészítőkkel

Egy nyakkendővel, díszzsebkendővel, nyaksállal, mandzsettagombbal, órával, karkötővel-karlánccal,  mintás zoknival és övvel - jó értelemben véve - megbolondíthatjuk a külsőnket. Figyelem! Az öltönyökbe - alapból bevarrt - díszzsebkendőt azonnal távolítsuk el, azzal ne villogjunk. Helyette vásároljunk szaküzletben igazit, s mintha összegyűrnénk a törlőkendőt - sajnos jobb hasonlatot nem találtunk -, úgy használjuk. A mandzsettagombnak az óra színével kell párhuzamban lennie, az övnek pedig a cipő színével. A nyaksál legyen selyemből, vagy lenvászonból, hogy elkerüljük a “vastaghatást”. Bánjunk csínján a mintás zoknikkal (happy socks): csókolózó elefántok látványa egy üzleti meetingen inkább hátrányos jelenség, mint a komolyan veendő partnerségé. Reneszánszukat élik a karkötők, karláncok a férfiak esetében is: bátran viseljük őket, gyakorlatilag nincs limit. De a mandzsettagombos ingeknél a kevesebb több elvét érvényesítsük.

5., Mit vegyünk fel csapatépítőkre, üzleti hétvégékre?

Ugyanúgy szerves részei a dolgos mindennapoknak a csapatépítő tréningek, mint a hétindító megbeszélésék. Mégha ezek az üzleti hétvégék általában lazábbak is, vagy lazábbra vannak tervezve az irodai létnél, semmi esetben sem jelenjünk meg rajtuk tréningruhában, melegítőben, kitaposott cipőben, “elnyűtt” kordnadrágban, “kinyúlt” pullóverben. Javallott a jeans, a tweed zakó, a farmerhatású csíkos ing, az olívazöld kabát, és a boat shoes. A safari stílust - oldalzsebes nadrág és “lőszertartós” mellény teljesen felejtsük el. Kivétel: ha vadászattal egybekötött week end-re kaptunk meghívót. A.D.