Az ország, amely megtelt autóval

Hírek2017. okt 29.Növekedés.hu

Minden nagyobb városban gondot okoz a közlekedés, ha túl sok benne a személyautó. Egy városállamban viszont végképp kezelhetetlenné válhat a helyzet, pláne, ha még jórészt egy sziget is az ország. Szingapúrban ez a helyzet, így most februártól olyan szabály lép életbe, miszerint nem lehet több autó az országban. A városállamban eddig is súlyos korlátozások voltak, az autótartás jogáért pedig óriási összeget kellett fizetni: az autó árának nagyjából háromszorosát, ráadásul az is csak 10 évre szólt. Eddig 0,25 százalék volt az autóállomány engedélyezett éves növekedési kvótája, most viszont 0 lesz, megtelt az ország. Legközelebb 2020-ban vizsgálják felül a helyzetet. A kis ország területének 12 százalékát már most is az utak foglalják el, ez az arány nem növelhető, több autót, nagyobb forgalmat nem bír el a városállam. Viszont egy ilyen sűrűn lakott helyen általában jól megszervezhető a tömegközlekedés metróval és városon belüli vasúttal, még agglomerációs forgalomra sem kell számítani, hisz az országhatár alig van kijjebb, mint a városhatár. A kis ország népessége ráadásul 40 százalékkal nőtt 2000 óta nagyjából 5,6 millió főre, és 600 ezer személyautó fut az utakon. Az áruszállításra használt járművek és a buszok növekedési üteme továbbra is 0,25 százalék lehet évente 2021-ig. Elsődleges a vasútfejlesztés: a közelmúltban 30 százalékkal növelték meg a vonalak hosszát, és még nagyjából 20 milliárd dollárt szánnak a további fejlesztésre.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.