Az ötmillió fő foglalkoztatása már nem irreális cél - Podcast

Hírek2021. dec. 19.Sz.A.

Több társadalmi csoportban - így a 25 év alattiak körében, a nyugdíj előtt állóknál, a gyermekes nőknél - a részmunkaidő és a rugalmas foglalkoztatás bevezetésével még lehetne növelni a hazai aktív munkavállalók táborát.

Bár a hazai munkanélküliség 4 százalék alatti, a foglalkoztatottság pedig meghaladja a 74 százalékot, az aktív munkavállalók számát még mindig lehetne emelni.

A 25 év alattiak, a nyugdíj előtt állók és a gyermekes nők bevonásával el lehetne érni hosszú távon az ötmillió foglalkoztatottat a jelenlegi 4,7 milliós szintről.

A legnagyobb tartalék a nők bevonásával lenne mozgósítható, a nyugdíj előtt álló korosztály mellett ebben a csoportban a legnagyobb a lemaradásunk az uniós átlagtól.

A legkevésbé az alacsony képzettségűek foglalkoztatása megoldható, amiben a mobilitás hiánya is jelentős szerepet játszik.

A munkaerő képzése, a tudástőke felhalmozása pedig jelentősen segítene emelnoi a hazai vállalatok versenyképességét, hatékonyságát, sőt, a béreket is jobban meg lehetne emelni, mert ugyanaz a bértömeg kevesebb alkalmazottra oszlana el.

A munkaerőpiac rugalmasabbá tétele, a részmunkaidős állások bővítése nyújthatna segítséget a foglalkoztatottság bővítésében.

Az uniós átlaghoz képest

  • a 25 év alattiaknál 68 ezer fő,
  • a nyugdíj körülieknél 114 ezer fő,
  • a 25-49 éves nők körében 72 ezer fő,
  • az alacsony képzettségűeknél pedig 42 ezer fő a lakosságarányos különbség az aktivitási rátában a jegybank adatai szerint.

Ha ezt összeadjuk, - az uniós szinthez konvergenciával - elérhető hosszú távon az ötmillió fő foglalkoztatása.

A foglalkoztatási ráta további emelésének lehetőségeiről beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend FM műsorában.