Az ukrán ellentámadás egyre sikeresebb keleten - Benyomultak a megszállt területekre

Hírek2022. szept. 8.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 196-dik napján:

- Az ukrán ellentámadás sikerrel zajlik az észak-keleti országrészben: a felszabadító sereg Harkiv régióban több települést is visszafoglalt az oroszoktól – állítja Volodimir Zelenszkij elnök, aki részleteket egyelőre nem árult el.

- A szakadár Donyecki Népköztársaság egyik tisztviselője kedden azt mondta, hogy az ukrán erők „körbe vettek” egy keleti várost, Balakliyát. Egy washingtoni szervezet az Institute for the Study of War arról adott számot, hogy szerdán az ukrán erők valószínűleg kedden elfoglalták a Balakliyától kevesebb, mint 3,2 kilométerre, északnyugatra fekvő Verbivkát.

- A zaporizzsjai atomerőmű térségét továbbra is ágyútámadások érik. Ukrán tisztviselők azzal vádolták az orosz haderőt, hogy az üzem szomszédságában található Nikopolra és Enerhodarra mértek csapásokat.

- Orosz források szerint délen Mikolajiv és Krivij Rih irányából az ukránok a súlyos veszteségeik miatt nem hajtottak végre támadó műveleteket.

- A vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyimir Putyin elmondta, hogy az ukrajnai gabonaexportot lehet, hogy korlátozni fogják. Az állítása szerint a 87 hajóból, amely eddig elhagyta az ukrán kikötőket csak kettő ment fejlődő országokba. Az ENSZ adatai szerint ez az állítás nem állja meg a helyét.

Az orosz elnök azt is elmondta, hogy a lehetséges európai gázár-korlátozásnak nincs értelme, mert a bevezetése esetén  a gázzal máshol fognak kereskedni.

- Putyin szerint Oroszország „semmit sem vesztett” azzal, hogy háborút indított Ukrajna ellen.

- Moszkva rengeteg ukránt kényszerített fogolytáborokba és börtönökbe. Sok elkapott gyereknek gyorsított eljárásban orosz állampolgárságot adtak és orosz családoknak adták őket – állítja az ENSZ emberi jogi főtitkár-helyettese, aki szerint február vége óta akár 1,6 millió ukrán erőszakos deportálására is sor kerülhetett.

- Egy 45 éves brit állampolgárnak Paul Ureynek a holttestét átadták az ukránoknak. A férfit még áprilisban kapták el az orosz csapatok.

A testén állítólag kínzás jeleit lehetett látni. Az oroszok szerint viszont betegség és stressz miatt halt meg.

- A júliusi teljesítménye alapján a magyar ipar viszonylag jól ellenállt az orosz-ukrán háború negatív hatásainak. Valószínűleg azért is, mert sok cég még nem feltétlenül szembesült a szárnyaló energiaárakkal, hála az energiára kötött hosszú vagy középtávú szerződéseknek. Ezek viszont valószínűleg ősszel le fognak járni – árulta el a KSH.