Az uniós intézmények vezetői aláírták az intézményközi etikai testület létrehozásáról szóló megállapodást

Hírek2024. máj. 15.MTI

Az Európai Unió nyolc intézménye aláírta az új, intézményközi etikai testület létrehozásáról szóló megállapodást, a testület célja, hogy erősítse az európai döntéshozatal feddhetetlenségét, átláthatóságát és elszámoltathatóságát - tájékoztatott az unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke.

A közlemény szerint a megállapodást az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, az Európai Bizottság, az Európai Unió Bírósága, az Európai Központi Bank, az Európai Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint a Régiók Európai Bizottsága írta alá.

A testület feladata, hogy kidolgozza, frissítse és értelmezze az etikus magatartásra vonatkozó közös minimumszabályokat, és jelentéseket tegyen közzé arról, hogy ezek a normák hogyan jelennek meg az aláíró intézmények belső szabályaiban. Ez jelentős lépés a feddhetetlenség és az etika közös kultúrájának előmozdítása felé, aminek egyik eleme az intézményközi testület által kidolgozni szükséges közös etikai minimumszabályzat - írták.

Emlékeztettek: a testület létrehozására vonatkozó kezdeményezés előzménye az Európai Számvevőszék 2019-es jelentése, melyben a számvevők az ellenőrzött uniós intézmények, az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság etikai keretrendszerének javítását javasolta.

A jelentés ösztönözte a vizsgált intézményeket, hogy működjenek együtt az etikai kérdések harmonizálása érdekében, és tegyenek további erőfeszítéseket nemcsak a bevált intézkedések megosztása, hanem az etika és az etikai kultúra ismertségének és megítélésének javítása érdekében is - tették hozzá.

Az etikai testületben részt vevő intézményeket egy-egy tag képviseli. A testület elnöki tisztségében évente váltják egymást az intézmények. A testület munkáját öt független szakértő segíti majd, akikkel az érdekeltségi nyilatkozatokról vagy más szabványosított írásbeli nyilatkozatokról szóló megállapodásban részes bármely fél konzultálhat.

Az Európai Bizottság azt követően tett javaslatot egy új, etikai normákkal foglalkozó intézményközi testület létrehozására, hogy Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt, az EP azóta leváltott alelnökét, valamint három társát 2022. december 9-én letartóztatták a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.