Az uniós programok csúszása esetén is számolhatnak a gazdák a támogatások előfinanszírozásával

Hírek2019. okt. 22.Növekedés.hu

A sajtó is cikkezett már arról, hogy ha nem sikerül az év végéig megállapodniuk az uniós tagállamoknak a következő ciklus - a 2021 és ’27 közötti időszak - közösségi költségvetéséről, akkor veszélybe kerülhet több 2021-re tervezett támogatási program elindítása. A magyar gazdák azonban akkor is támaszkodhatnak gyors, egyszerű és kiszámítható előfinanszírozási forrásra, ha csak jövőre lesz megállapodás a büdzséről, és így 2021 átmeneti év lehet, amelyre a 2020. évi szabályok vonatkoznak.

A következő uniós költségvetési ciklus programjainak esetleges késéséről szóló sajtóhírek után, nemrég az Európai Bizottság is úgy fogalmazott közleményében, hogy

egyre nagyobb szükség van a vezetők stratégiai útmutatására ahhoz, hogy az új programokat 2021. január 1-jén késedelem nélkül el lehessen indítani

Előfordulhat, hogy váratlan helyzetek miatt, a mezőgazdasági vállalkozásoknak év közben likviditási gondjai akadnak, például nincs a vállalkozás számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére. A likviditási problémák áthidalását segíti az OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoring konstrukció, amelyet az OTP Agrár az uniós és állami mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására alakított ki. Fontos információ, hogy az érintettek már nem csak a jövő évre, hanem 2021-re is igényelhetik.

„Az akár két évre is igényelhető OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoringnak köszönhetően a gazdáknak nem kell tartaniuk a támogatási programok esetleges csúszásától, továbbra is kiszámítható pályán tervezhetnek. Az áthidaló kölcsön igénylői röviddel a szükséges dokumentumok benyújtását követően hozzájuthatnak az előfinanszírozáshoz” – mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese.

A konstrukció csaknem 30 uniós és állami támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, amelyeknek 5 legfőbb típusa: az egységes területalapú támogatások (SAPS), a zöldítés, az Agrár Környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetései. Ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre.

„Nagyon gyorsan és gördülékenyen zajlott az OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoring igénylése” – fogalmazott a 15 éve szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó Oláh Judit. A Hajdú-Bihar megyei családi gazdálkodó két jogcímen nyert támogatást is előfinanszírozott a hiteltermékkel, amelyet telephelye fejlesztésére fordított. „Minden olyan támogatásra jogosult gazdálkodónak bátran ajánlom az előfinanszírozás lehetőségét, akinek valamilyen okból gyorsan van szüksége plusz forrásra. A dokumentáció egyszerű és könnyen teljesíthető.  A hitel kiszámítható, rugalmas és nincs szükség banki biztosítékra sem” – tette hozzá Oláh Judit.

A konstrukció hatékony segítséget jelenthet mindazok számára, akik jogosultak a támogatásra, de például nem elegendő számukra az előleg vagy nem tudják megvárni, amíg megérkezik számlájukra az összeg. A Magyar Államkincstár 2019. október 16-án kezdte meg a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegeinek kifizetését. Év végéig mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki a közvetlen támogatásokból, míg a Vidékfejlesztési program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése várható.