Több, magasan átoltott országban is kiújulhat a járvány a delta variáns miatt

Egészség2021. júl. 3.Sz.A.

Az indiai delta mutáció agresszíven terjed, különösen a hagyományos elölt vírus technológián alapuló kínai vakcinát kapottak vannak veszélyben, de az mRNS alapú oltást felvevők esetében is az esetszám növekedése figyelhető meg. Jó hír viszont, hogy terjed ugyan a vírus, de bármely oltás esetén enyhébb a betegség lefolyása, és nagyon alacsony a halálozási arány.

Nem csodafegyver az átoltottság, legalábbis nem minden oltóanyag esetében – vonható le a következtetés a világjárvány legfrissebb adataiból. A New York Times cikke szerint elsősorban azokban az országokban emelkedik magas átoltottság mellett a fertőzöttek száma, ahol döntő részt vagy kizárólagosan a kínai vakcinák valamelyikével oltottak.

A cikk példaként hozza az átoltottsági éllovas Seychelle-szigeteket (69,94 százalékos átoltottság), ahol a gazdaság gyors újraindítását remélték a kínai oltóanyagtól, Bahreint (59,42 százalék), ahol a normális élethez való visszatérésben reménykedtek, és Mongóliát (53,53 százalék), ahol kovidmentes nyárra számítottak. A jelek szerint azonban hiú ábrándokat kergettek mindhárom országban, mert a fertőzés kiújult, és felkerültek az új esetszámot mutató tízes ranglistára. 

A legalább egy dózis koronavírus elleni vakcinával beoltottak aránya (forrás:Ourworldindata)

 

Hogy idáig fajultak a dolgok, abban szerepük van az új indiai vírusvariánsoknak is, amelyek agresszívebbek a korábbi mutációknál. Ez nem jó hír több esetben a kínai vakcinával oltottak más országok számára sem, az viszont reményt ad, hogy a betegség ezekben az esetekben enyhébb lefolyású.

A cikk szerint azokban az országokban, ahol a legalacsonyabb hatékonyságú, azaz valamelyik kínai oltóanyaggal oltottak döntőrészt, arra kell számítani, hogy ismét a mindennapok részei lesznek a lezárások, a tesztelések akár hosszabb időszakon keresztül is. 

Chilében, ahol szintén magas az átoltottság (54,50 százalék), és döntően a kínai SinoVac vakcinával oltottak – a 17 millió SinoVaccal szemben alig 5 millió Pfizer-oltást használtak fel –, szintén kiújult a járvány. Szakértők szerint ez több tényező együttes hatásának tudható be. Egyrészt az ellenállóbb brazil variáns terjed, másrészt csökkent a lakosság fegyelmezettsége, ugyanakkor az is tény, hogy a gyengébb hatékonyságú kínai oltóanyagnak köszönhetően volt olyan nap, amikor az új esetek 27 százaléka a második oltást követően kapta meg a fertőzést. 

De a  magas hatékonyságú oltóanyaggal nagy átoltottságot elért országokban is akadnak problémák.

Izraelben például (közel 60 százalékos kétszeri átoltottság) és az Egyesült Királyságban (50 százalék körüli) szintén emelkednek az esetszámok. Ezzel kapcsolatosan Vattay Gábor egyetemi tanár, az ELTE TTK Fizikai Intézetének munkatársa a Növekedés.hu által szervezett Medicina konferencián azzal magyarázta a jelenséget, „mindez azt jelzi, hogy Izraelben és az Egyesült Királyságban elindult az újabb járványhullám".

Az is tény, hogy kétszeres sebességgel terjed a vírus, mint a korábbi mutációk, és szakértők a halálozási arány megduplázódásának veszélyére figyelmeztetnek.

Nagy-Britanniában a fertőzöttek száma emelkedik, 

ennek ellenére a kórházba kerültek aránya már alacsonyabb, a koronavírushoz köthető halálesetek száma is nagyon alacsony.

Izraelben pedig a frissen megválasztott miniszterelnök, Naftali Bennett arra kérte a lakosságot, hogy a járvány megfékezése érdekében idén nyáron ne utazzanak külföldre.

Ezek a tények viszont arra utalnak, hogy a magas hatékonyságú mRNS vakcinákat használó országokban is újra felütheti a fejét a járvány, hiszen Izraelben csak a Pfizer-BioNTech oltóanyagát használták, és az Egyesült Királyságban is felerészt azzal oltottak. 

Több, kifejezetten magas átoltottsággal rendelkező, kisebb ország - Málta, Izland, Bhután - esetében azonban kordában tartott a fertőzéses esetek száma, azt azonban figyelembe kell venni, hogy visonylag kevés lakosról van szó.

Érdekes lehet, hogy az alacsony átoltottságú Ausztráliában eddig kiemelkedő sikerességgel léptek fel a fertőzés ellen – 30 528 fertőzött és 910 haláleset –, a delta variáns néhány nappal ezelőtti megjelenését követően azonban jelentősen szigorítottak a szabályokon, hogy megelőzzék a járvány fellángolását. Darwinban és Palmerstont zárlat alá vonták, Perth-ben pedig három napra kötelezővé tették a maszkviselést. Sydneyt pedig teljes egészében lezárták a hatóságok, mert egy oltatlan, maszkot sem viselő taxisofőrben kimutatták a vírust, aki valószínűleg egy nemzetközi repülőjárat személyzetétől kapta el a betegséget.

Szintén a delta variáns bukkant fel Brisbane-ben egy szállodakaranténban, ahol egy bányász fertőzhődött meg, és továbbadta a betegséget egy aranybánya dolgozóinak. A hatóságok az eset kapcsán 900 bányászt kerrestek fel a kontaktkutatás során, és egyúttal szigorították a szövetségi államok közötti határellenőrzést.

Aggodalomra ad okot, hogy a lakosságnak alig 5 százalékát oltották be a szigetországban.