Matolcsy György: A történelem peremén állunk

Hírek2022. szept. 21.Növekedés.hu

A Neumann János Egyetemen mutatták be Matolcsy György jegybankelnök új, On the Edge of Times című, angol nyelvű kötetét. A könyv azon írásoknak a gyűjteményeit tartalmazza, amelyekben a jegybankelnök tekintélyes nyugati gondolkodók, véleményvezérek elemzéseire, felvetéseire reagált. Matolcsy György 2019 ősze és 2022 tavasza között írta a „100 Words” néven futó sorozatát, amelyben új szempontokra és a szokásostól eltérő megoldásokra irányította rá a figyelmet. A Pallas Athéné Könyvkiadó ezeket az angol nyelvű publikációkat rendezte kötetbe.

A Neumann János Egyetem nagyteremében megtartott bemutatón a jegybank elnöke beszédében kiemelte, hogy a könyv jelentős részét kitevő írások a Financial Times-ban megjelent cikkekre reagálnak, mert ez az a lap, amelyben nyugati elit értelmezi a világ aktuális eseményeit és várható trendjeit.

A kötet kapcsán elmondta, hogy az lényegében 3+1 könyv egybegyúrva, hiszen egyrészt ismerteti a nyugati liberális elit klasszikus gazdasági gondolkodását, másrészt bemutatja az ezzel szemben megszerveződő új gazdasági gondolkodásmódot, ami a fenntarthatóság eszméje köré szerveződik.

Harmadikként, elfogadva, hogy a világ lényege napjainkban már rövid üzenetekben („mémekben”) tömörül, a kötet voltaképp ezek gyűjteménye, negyedikként pedig az idiómák, következtetések könyve.

A világ jövőjéről a szerző úgy fogalmazott, hogy jelenleg ugyan még a neoliberális közgazdaságtan minősül mainstream-nek, azonban egyre inkább teret nyer a fenntartható közgazdasági gondolkodás, ami előbb-utóbb egy új, fenntartható piacgazdaságot fog megteremteni.

Az új helyzet azt fogja eredményezni, hogy az egypólusú világ többpólusúvá válik, és a jelek szerint egy új, kettős világrend van kialakulóban, amely az USA és Kína köré épül. Ebben az új világrendben Európának nem lesz helye nagyhatalmi tényezőként, ezért a régiónak mindenképpen az innováción alapuló fejlődésre kell koncentrálnia.

Matolcsy György: On the Edge of Times

A jegybankelnök beszédét követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, amiben Matolcsy György mellett Virág Barnabás MNB-alelnök és Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumi elnöke vett részt. A beszélgetésen elhangzott, hogy a kötetben található jegybankelnöki reflexiókra számtalan reakció érkezett az eredeti szerzőktől, amivel a cikkek elérték céljukat, hiszen közös gondolkodásra sarkalltak.

Virág Barnabás, aki a könyv előszavát is írta, az alábbiak szerint foglalta össze a kötet fő üzeneteit: légy innovatív, építs a fúziókra, keresd a mintázatokat, illetve negyedikként: sose becsüld alá a geopolitika hatásait.

Csizmadia Norbert a világgazdaság ciklikusságának felismerése kapcsán a könyvet nemcsak újszerűnek nevezte, de úgy látja, hogy a korábbi ciklusok tapasztalataira való rávilágítással lényegében egy új műfajt teremtett.

A cikkek az emberiség előtt álló időszak meghatározó kérdéseit, így például a pénz jövőjét is górcső alá veszik, de foglalkoznak többek között a válságok mintázataival, a kormányzás és a növekedés összefüggéseivel, a költségvetés kérdéseivel és a koronavírus hatásaival is. Az első „100 Words” írás 2019. szeptember 12-én jelent meg, amelyet az idei év májusáig még 252 követett.