Biden hatalmas katonai támogatást nyújt Izraelnek

Hírek2023. dec. 28.Áldott Rebeka

A szokásos kongresszusi felülvizsgálatot kihagyva, 13.000 harckocsit küld az Egyesült Államok külügyminisztériuma Izraelnek. A minisztérium a fegyverexport-ellenőrzési törvény sürgősségi rendelkezésére hivatkozva gyorsította meg a folyamatot.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken jelentette be a több mint 106 millió dolláros eladást, és szombaton, helyi idő szerint, 11 órakor értesítette a Kongresszust. A tranzakciót annak ellenére fogják véghez vinni, hogy a Kongresszus még nem fejezte be az izraeli tankokról szóló eladás felülvizsgálatát.

A védelmi minisztérium szombat délelőtt tett közzé egy tájékoztatás az eladásról. A közlemény szerint Antony J. Blinken külügyminiszter pénteken arról értesítette a Kongresszust, hogy „vészhelyzet áll fenn, amely azonnali eladást igényel”.

A fegyverszállítmányt gyorsított eljárással értékesítik, és a Kongresszusnak nincs hatalma ezt megállítani, írja a The New York Times beszámolója.

2019 májusa óta ez az első alkalom, hogy a külügyminisztérium a Közel-Keletre irányuló rakományok esetében a fegyverszállítmányok sürgősségi rendelkezésére hivatkozott. Legutóbb Mike Pompeo, külügyminiszter hagyta jóvá Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek szóló fegyvereladásokat, amelyet később széles körben kritizáltak a törvényhozók és a külügyminisztérium szakmai tisztviselői.

A külügyminisztérium 2022 óta többször is felhasználta a vészhelyzeti rendelkezést, az ukrajnai fegyverszállítmányok esetében. Ezeket a szállítmányokat azonban nem tekintették vitásnak, hiszen akkoriban az amerikai törvényhozók és az amerikai állampolgárok többsége támogatta az Ukrajnába irányuló katonai segélyeket.

Az izraeli-gázai háború esete azonban mind az Egyesült Államokban, mind számos külföldi országban árnyaltabb, és többen elítélik Izrael támadásait.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint az izraeli légicsapások és földi hadműveletek több mint 15.000 palesztin halálát okozták Gázában, és az áldozatok körülbelül 40 százaléka gyermek volt.

A Kongresszus megkerülése is azt mutatja, hogy egyes demokrata törvényhozók is bírálják a Biden-kormányzat izraeli fegyverszállítmányozását.

A jogvédő szervezetek is aggodalmukat fejezték ki az eladással kapcsolatban, a Reuters tudósítása szerint. Elmondásuk szerint ez a magatartás nincs összhangban Washington azon törekvésével, hogy az Izraelre gyakorolt nyomással csökkentsék a polgári áldozatok számát.

Azzal, hogy az Egyesült Államok továbbra is fegyverekkel és diplomáciai fedezettel látja el Izraelt, amikor az atrocitásokat követ el, beleértve a gázai palesztin polgári lakosság kollektív megbüntetését, az Egyesült Államok kockáztatja, hogy részt vesz a háborús bűnökben

- mondta Louis Charbonneau, a Human Rights Watch, emberi jogokat védő szervezet, igazgatója.

Az eladás minden bizonnyal felbőszíti az arab vezetőket is, akik élesen bírálták a Biden-adminisztráció azon erőfeszítéseit, amik megakadályoztak olyan nemzetközi kísérleteket, amik Izraelt tűzszünetre kényszerítették volna.