Bíróság előtt Elon Musk juttatáscsomagja

Hírek2019. szept. 23.Növekedés.hu

A Tesla részvényeseinek keresete alapján egy amerikai bíró úgy döntött: eljárást indít a cég igazgatósága ellen, olvasható a reuters.com hírportálon. A testültnek Delaware állam bírósága előtt kell megvédenie azt a döntését, amely keretében több milliárd dolláros jutalomcsomagot biztosított Elon Musk vezérigazgató részére.

Amikor a részvényesek 2018 márciusában elfogadták Elon Musk az évi juttatáscsomagját, annak értékét a Tesla 2,6 milliárd dollárra (mintegy 783 milliárd forintra) becsülte. Szakértők azonban már akkor úgy vélekedtek, hogy amennyiben a vállalat gyorsan növekszik, annak összege akár 70 milliárd dollárra (körülbelül 21 067 milliárd forintra) is felugorhat. A Tesla egyébként alapítása óta még nem zárt nyereséges évet.

A csomag fizetésemelési vagy készpénzelemet nem tartalmaz, de részvényjuttatási lehetőséget helyez kilátásba a Szilícium-völgy milliárdosának, ha a következő évtizedben a Tesla piaci értéke eléri a 650 milliárd dollárt (hozzávetőleg 195 624 milliárd forintot).

Joseph Slights, Delaware Állam gazdasági társasági ügyekkel foglalkozó bíróságának alelnöke elutasította a Tesla arra irányuló kérését, hogy kezdeti szakaszában zárja le a Richard Tornetta részvényes által kezdeményezett peres eljárást. Így a Tesla igazgatóságnak bizonyítania kell,

hogy a vezérigazgatói csomag elfogadása során vagyongazdálkodási felelősségét nem sértette meg, és a csomag nem gazdagítja tisztességtelen módon a vezérigazgatót.

Richard Tornetta kérte, hogy a fizetési csomagot vonják vissza és a Tesla igazgatóságát alakítsák át oly módon, hogy jobban érvényesüljön a befektetői érdekek védelme.

Joseph Slights alelnök kijelentette:

a döntés a Tesla ösztönzési bizottsága ellen irányul, amelyről a vállalat elismerte, hogy nem független Elon Musktól. Amennyiben a csomagot egy valóban független igazgatókból álló testület tárgyalta volna és olyan részvényesek szavazták volna meg, akik nem Elon Musk lekötelezettjei, elutasította volna a keresetet. A panaszos tehát indokoltan hivatkozott arra, hogy az igazgatóság mérlegelése nem volt független Elon Musk befolyásától.

Elon Musk jutalmazási csomagja a szavazatok mintegy 73 százalékával került jóváhagyásra, leszámítva a vezérigazgató saját és testvére, Kimbal voksait. Az eredmény jelzi, hogy néhány, de nem minden nagy befektető volt hajlandó támogatni, hogy az alapító által vezetett vállalat vezérigazgatójának nagy összegű jutalmat fizessen – bár a cég elektromos meghajtású járműveit egyenlőre képtelen hatékonyan és nyereségesen előállítani. 

A megbízotti feladatot ellátó tanácsadó vállalkozás, az Institutional Shareholder Services a jutalmazási csomag elutasítását javasolta.

Megjegyezte: ha az elfogadásra kerül, meghaladja az amerikai vezérigazgatók számára korábban bármikor biztosított összeget.

A csomag 12 elemből álló részvényjuttatási programot tartalmaz: Az első elem akkor hívható le, ha a Tesla piaci értéke eléri 100 milliárd dollárt, a továbbiak pedig akkor, ha a vállalat értékelése újabb 50 milliárd dollárral növekszik.

A juttatásnak nyereségességi feltételei nincsenek.

Elon Musk ugyan nem rendelkezik a Tesla többségi tulajdonrészével, egy más ügyben azonban Joseph Slights már arra a jogi álláspontra helyezkedett, hogy befolyása meghatározó súlyúnak tekinthető. Az igazgatóságtól pedig, szerepköréből adódóan, az Elon Muskkal kapcsolatos döntései tekintetében a jogi felügyelet magasabb szintje várható el. 

A bíró elutasította Richard Tornetta azon állítását, amely szerint a jutalmazási csomag a vállalat vagyonának elpazarlásával ér fel.

Forrás