Elon Musk könnyelműsége megfelezte a Tesla árfolyamát

Elemzések2019. jún. 6.Fellegi Tamás

A tőzsdetörténelem igen meglepő pillanata volt tavaly, amikor Elon Musk szándékosan manipulálni kezdte a Tesla árfolyamát kereskedés közben. Az amerikai felügyelet meg is büntette, de most jött a piaci hatás: a mélybe zuhant az árfolyam.

Zseniális vállalkozó, heves természettel

Elon Musk egy zseniális vállalkozó, aki nem csak az elektromos autózás elterjesztésében, de az űrtudományban is szenzációs fejlődést ért el, sőt utóbbiban még talán nagyobbat is, hisz az űrsiklók (a földre visszatérni képes űrjárművek) leállításával az iparág megrekedt, sőt visszalépett, de Musk cége létrehozta a többször felhasználható, majd visszatérő hajtóművet.

Igen ám, de a kiváló innovátor kissé heves természetű, és képtelen volt betartani azokat a szabályokat, amelyek egy cég tőzsdére vezetését követően a vezető tisztségviselőkre, bennfentesekre vonatkoznak. Nem hozhatnak nyilvánosságra bármikor, bármit a céggel kapcsolatban: miután szigorúan szabályozzák a céggel kapcsolatos információk közzétételét, és ez így van nálunk is a BÉT-en.

Tőzsdei folyamatok, szabályok

Nos, Musk nem csak a cégről könnyelműen kikotyogott információkkal sértett szabályt, hanem ennél sokkal rosszabb is bekövetkezett. Nem értette meg, vagy inkább nem fogadta el teljesen a tőzsdei folyamatokat, és mintha személyes sértésnek vette volna, hogy cégének, a Teslának részvényeit a shortolják, azaz árfolyamának esésére játszanak azok, akik azt túl drágának tartják.

Paradox módon azonban sokszor éppen azért irreálisan magas egy ilyen részvény ára, mert túl sok short pozíciót nyitnak, az összes részvény nem kis hányadát kölcsönveszik, és eladják arra számítva, hogy később olcsóbban visszavásárolják. Lényegében hasonló a mechanizmusa a határidős eladási pozíciók nyitásának.

A shortok hatása

Ha sok ilyen pozíció van, akkor eleve kevesebb a szabad részvény (hisz kölcsönadták őket), így a lehetséges eladandó mennyiség is kisebb, márpedig az áreséshez eladói túlsúly kell. Ugyanakkor azok, aki megnyitották short pozíciókat, valamikor le is kell, hogy zárják azokat, ha pedig az ár emelkedni kezd, bajba kerülnek, és sokszor meg kell szabniuk, mekkora veszteséget bírnak el.

A veszteség, szemben a long (részvény vételi) pozíciókkal, elméletben bármekkora lehet, hisz felfelé a végtelenségig emelkedhet az árfolyam, miközben lefelé csak nulláig eshet. Ha tehát valaki 30 dolláron vesz egy részvényt, legfeljebb 30 dollárt veszít a cég tönkremenetele esetén, ha azonban valaki 30 dolláron shortol egy részvényt, akár 120 dollár is lehet a vesztesége, ha 150-ig emelkedik az árfolyam.

Irreális ár

Nos, Elon Musk ezt a törvényszerűséget nem vette figyelembe, nem gondolt arra, hogy a Teslában meglévő short pozíciók kényszerű zárásának, így a folyamatos és erős vételi nyomásnak köszönhető a részvény irreálisan magas árfolyama. És hogy miért lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy irreális az árfolyam? Az adott árfolyammal a cég teljes mérete (tőzsdei kapitalizációja) nagyobb lett, mint a többi amerikai autógyártóé, sőt, még a BMW-t és a Daimlert is meghaladta.

Nos, ezek a cégek évente több millió autót gyártanak, jelentős profittal, miközben a Tesla most úgy jutott el évi 400 ezer autóig, hogy egyelőre nyereséget csak egy részükön tud elérni. A befektetők persze sokszor a növekedést árazzák, de önmagában nem feltétlenül előlegezik meg, hogy rövid időn belül több autót adjon el a cég hasonló profittal, mint az említett gyártók.

Még kellhet tőkebevonás

Ennek akadályai most már jól látszanak is: a cég a tömegesen eladni tervezett Model 3 alaptípusát, amely 35 ezer dollárba kerülne és ezen az áron lenne rá stabil kereslet, nem tudja nyereségesen legyártani, az ennél drágább, extrákkal felszerelt típusra viszont limitált a kereslet. Idővel persze óhatatlanul csökkenhetnek a gyártási költségek, mint minden új iparágban (a legnagyobb költségelem az akkumulátor), de addig előfordulhat, hogy újabb komoly beruházásokra, ezzel pedig tőkebevonásra lehet szükség.

Nos, a tőkebevonás magasabb részvényárfolyam mellett mindig kedvezőbb, így nem is volt az rossz, amikor a shortosok többször 380 dollár fölé hajtották a részvény árát. Musk azonban nem szerette őket: egy álhírrel kiugrasztotta nagy részüket (magasabb áron történő felvásárlósról twittelt kerekedési időben), így a short pozíciók tömegesen zárulni kezdtek.

Büntetés és árfolyamesés

A felügyelet több lépésben megbüntette a gurut tiltott árfolyam befolyásolás miatt, a short pozíciók leépülését követően azonban az árfolyam is esni kezdett. A részvény majdnem két éven át volt a csillagászatinak mondható magasságokban, majd múlt hónapban átesett egy komoly támasz szinten 250 dollárnál, és egész 180 dollárig zuhant, mielőtt kissé korrigált volna 200-ig.

Tesla, 3 év

A papír persze itt sem olcsó fundamentálisan, de mégis csak megfeleződött: nem tudjuk, ez szerepelt-e Musk tervei között, mindenesetre sikerült neki elérni.