Bob Iger váratlanul visszatért a Disney vállalat élére

Hírek2022. nov. 21.MTI

Váratlanul visszatért a Walt Disney vállalat élére Bob Iger, aki alig egy éve vonult vissza a vezetői székből - számolt be róla a BBC News.

A médiaóriás feltehetően azért döntött a visszahívása mellett, mivel a vállalat részvényárfolyama csökkent és a Disney+ streamingszolgáltatása sem váltotta még be a hozzá fűzött reményeket.

Iger a 2020 februárjában a helyére lépett Bob Chapeket váltja. Chapeknek számos problémával kellett megküzdenie, egyebek mellett a pandémia miatti bezárásokkal és karanténnal.

Iger 15 évig vetette a Disneyt, mielőtt távozott volna az éléről, és egy januári nyilatkozatában még kizárta a lehetőségét, hogy ismét a vezérigazgatója legyen.

Mostani kinevezésével két évig marad a poszton, s ez alatt az utódját is igyekszik megtalálni. A befektetők örültek Iger visszatértének, a bejelentést követően, hétfőn reggel a Disney részvényeinek árfolyama 8 százalékkal nőtt.

Iger nevéhez fűződik a Disney vállalat újabb aranykora: megszerezték a Pixar animációs stúdiót, a Marvel képregénycéget, a 21st Century Fox filmstúdiót és a Star Wars-filmek fellegvárát, a Lucasfilmet is. Ő bábáskodott a Disney + streamingszolgáltatás elindítása felett, és irányítása alatt nyílt meg a Disney több témaparkja is.

Susan Arnold, a Disney vállalat igazgatótanácsának vezetője hangsúlyozta: Iger "egyedülálló helyzetben" van ahhoz, hogy a Disney-t átvigye "az iparág átalakulásának egyre bonyolultabb időszakán".

Iger volt egyike az utolsó kitüntetetteknek, akiknek tiszteletbeli lovagi címét még II Erzsébet angol királynő hagyta jóvá halála előtt - emlékeztetett rá a BBC News.