Bogsch Erik: Méltánytalan és erkölcsileg is megkérdőjelezhető a különadó

Hírek2023. máj. 12.Sz.A.

Méltánytalannak és erkölcsileg is problémásnak nevezte a magyarországi gyógyszergyárakra kivetett extraprofitadót Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságának elnöke a társaság negyedéves eredményeit közlő sajtótájékoztatón. Mint mondta, a magyar gyártókat sújtó különadó beszedésével párhuzamosan egyes külföldi gyógyszergyártók magyar állami támogatást kapnak. A Richternek idén 29 milliárd forint extraprofitadót kell megfizetnie.

A Richter Gedeon adózott eredménye az első negyedévben 39,2 milliárd forintra emelkedett, ami 5,8 százalékos emelkedés. A konszolidált árbevétel 209,7 milliárd forint volt, ebből a gyógyszergyári szegmens 178 milliárd forintot tett ki – ismertette a gyógyszergyár negyedéves eredményeit Orbán Gábor vezérigazgató sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a bruttó fedezeti hányad nagyot ugrott, 60,7 százalékkal, a tőkearányos jövedelmezőség 14,4 százalék, ami 1,5 százalékos csökkenést jelez.

Mind a négy üzletág az éves terv időarányos árbevétele felett teljesített, és mind földraji mind termékszinten kiegyensúlyozott növekedést mutatott, és jelentős volt a portfolió építési munka – mondta Orbán Gábor.

- Az éves rendkívüli adó 29 milliárd forintra becsülhető, az első negyedévre számviteli okokból 3,4 milliárd forintot számoltak el.

A Richter Gedeon adózott eredménye az első negyedévben 39,2 milliárd forintra emelkedett, ami 5,8 százalékos emelkedés.

- 17,1 milliárd forint árfolyam veszteség keletkezett a pénzügyi soron.

- Az árbevétel 25 százalékos növekedése az alaptevékenység töretlen fejlődését mutatja a kedvező árfolyamkörnyezetben.

- A jövedelmezőség minden üzletágban növekedett, főként a nőgyógyászat (WHC) és a neuropszichiátriai (CNS) terület fejlődött.

- A bruttó fedezet kétszámjegyű növekedését részben ellensúlyozták a működési költségek és a hatékonyságnövelő projektek költségei.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke komoly problémának nevezte a különadót, amit az utolsó pillanatban közöltek a vállalatokkal, és a gyártókat sújtja. Ami alapján a döntést hozták, akkor, szeptember 30-án  a forint nagyon gyenge volt, 421 forint volt az euró, 428 forint a dollár, 7,45 a rubel árfolyama a forinthoz képest.

Méltatlannak nevezte a különadót, mert a veszteségek után is fizetni kell, ami erkölcsi problémát is felvet: a Richternél 56 százalékos béremeléssel lenne egyenlő. Ennyit vontak el, ami teljesen méltánytalan.

Eközben a kormány például a Novartis svájci vállalatot támogatja állami pénzből, a Novartis összességében konkurencia a Richternek

– tette hozzá.

Kiemelte: a magyar gyártók 2007 óta nem kaptak áremelést, ami abszurdum. A különadó léte üzletpolitikai szempontból is megkérdőjelezhető. A Richter a saját piacán kerül hátrányba más külföldi gyártókkal szemben.

A befektetőknek nehéz megmagyarázni, hogy miért vannak Magyarországon, mert az adókörnyezet már nem előnyös, ezzel nem fair visszaélni – hangsúlyozta Bogsch Erik.

Eltűnt az árfolyamnyereség, amire alapozva ki lett vetve a különadó. A magyar gazdaság versenyképessége drasztikusan csökkent, a versenyképesség romlást tetézték a különadóval.