Budapest Eurasia Forum – A nagysikerű gazdaságpolitikai rendezvénynek a Bölcs Vár is otthont adott

Hírek2019. nov. 6.Növekedés.hu

2019. október 30. és 31. között került megrendezésre a Budapest Eurasia Forum felvezető rendezvénye, amelynek központi témája az eurázsiai együttműködés és a hosszú távú, fenntartható gazdaságpolitika volt. A fórum számos szekciójának a Bölcs Vár patinás épülete adott otthont, ahol a meghívott, magas rangú résztvevők pénzügyi, gazdasági és tudományos panelbeszélgetések keretében vitatták meg a 21. század változó világrendjének aktuális kérdéseit.

A Budapest Eurasia Forum nemzetközi konferenciasorozat 2020-tól kezdődően minden évben Budapesten tartja majd üléseit, az ezt előkészítő mostani esemény pedig az eurázsiai együttműködés jegyében a hosszú távú fenntartható jövő előmozdítására, és az annak megvalósításához szükséges geopolitikai és gazdasági aktualitásokra fókuszált.
A fórum ünnepélyes megnyitóján Matolcsy György jegybankelnök köszöntőjét követően felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Veronika Skvortsova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere.
A magas szintű politikai megnyitót követően a hazai, valamint a nemzetközi politikai, gazdasági és tudományos élet képviselői folytattak panelbeszélgetéseket geopolitikai, gazdasági, pénzügyi, a multilaterális együttműködésekkel, továbbá az infrastruktúrával, konnektivitással és kultúrával összefüggő témákban.
Az esemény két helyszínen zajlott egymással párhuzamosan: a Hilton Budapest Hotelben és a Bölcs Várban, az egykori budai városháza gyönyörűen felújított épületében.

A neves külföldi vendégek közül előadást tartott többek között

  • Alexander Morozov, az orosz jegybank kutatási és előrejelzési igazgatóságának vezetője,
  • Andrey Sushentsov az orosz MGIMO University Nemzetközi tanulmányok Intézetének igazgatója,
  • David A. Jones, a Varsói Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzora,
  • Assylbek Davletov, az Astana Financial Services Authority Fintech vezetője,
  • Sopnendu Mohanty, a Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) Fintech vezetője,
  • Khee Giap Tan, az Ázsia Versenyképességi Intézet nevű think tank társigazgatója, a Szingapúri Nemzeti Egyetem docense,
  • továbbá Yanni Li, az ICBC ügyvezető igazgatója.

Az eseményre hazánkba látogatott számos nemzetközi delegáció is, többek között az Eurázsiai Fejlesztési Bank (EDB) képviselői, akik Andrey Beliyaninov, a bank igazgatótanácsa elnökének vezetésével bilaterális egyeztetést folytattak az MNB felsővezetőivel, és megállapodást írtak alá a két intézmény közötti együttműködés előmozdítása érdekében.

A konferencián bemutatták továbbá a Magyar Nemzeti Bank könyvsorozatának legújabb kiadványát, “Long term sustainable econo-mix” címmel, amely a fenntartható közgazdasági elméleteket helyezte vizsgálódásának középpontjába.

A rendezvény sikerére építve a Budapest Eurasia Forum célja, hogy az eurázsiai együttműködés révén megerősítse Magyarország összekötő szerepét Kelet és Nyugat között, és elősegítse a különféle kultúrák és eltérő karakterisztikákkal rendelkező országok közötti párbeszédet és a hosszú távú fenntartható közgazdaság elméleti alapjait lefektesse.