Bukott a miniszterelnök, aki Európa bajkeverőjéből a válságkezelés bajnoka lett

Hírek2019. júl. 8.Fellegi Tamás

Parlamenti választásokat tartottak Görögországban, és a közel 5 éve hatalomra került Sziriza pártnak és miniszterelnökének, akik Európa egyik legnagyobb botrányát produkálták 2015-ben, ellenzékbe kell vonulnia.

A korábbi dráma

Görögország ügye hosszú ideig a legkényesebb kérdés volt az Európai Unióban. Az ország, mint kiderült, csalással vezette be az eurót az induláskor, 1999-ben, utána tovább takargatta adósságát, miközben mértéktelen költekezésbe kezdett, a fizetések és a nyugdíjak messze a gazdaság teljesítőképessége által indokolt szint fölé kerültek, ettől persze nőtt az adóssághegy, és végül a 2008-as válság után összeomlott ez az óriási pilótajáték.

Az ország többször európai mentőcsomagra szorult, majd a kényszerű kiigazítások hatására, melyek értelemszerűen fizetés-, és nyugdíjcsökkentést is jelentettek, 5 évvel ezelőtt az akkor szélsőbaloldalinak tartott, populista Sziriza párt, élén Alekszisz Ciprasszal, megnyerte a választásokat. Ígéretekben nem volt hiány: arra építettek, hogy megtörik Európa ellenállását, és rákényszerítik, hogy fizessen, de ne követelje a gazdasági egyensúly megteremtését.

Ciprasz hazárdírozása

Ezt a politikát aztán valóra is váltották: egész 2015. június végéig, az előző mentőcsomag lejártáig zsarolták az európai vezetőket, végül nem maradt más megoldás, minthogy az Európai Központi Bank leállította az addig korlátlanul nyújtott átmeneti hiteleket, mire a görög bankokban kifogyott a pénz. Ez elég gyorsan kijózanította mind a lakosságot, mind Cipraszt: hirtelen megtapasztalták, milyen lenne európai köldökzsinór nélkül, pláne, ha még az eurózónát is elhagynák.

Jófiú lett

Így aztán Ciprasz hirtelen 180 fokot váltott, és tökéletesen együttműködött az uniós szervekkel. Minden feltételt teljesített, a bankokban így újra lett pénz, és csodák csodája, az ország gazdasága stabilizálódott, létrejött végre a makrogazdasági egyensúly, és ezt követően mostanra már a növekedés is beindult. A bizalmat mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a 10 éves görög állampapír hozama 2 százalék közelébe került, vagyis már alig látnak benne kockázatot.

10 éves görög államkötvény hozama a drámák idején és most

A változásra szavaztak

Nos, a nép egy darabig elégedett volt Cipraszékkal, de az európai parlamenti választásokon megmutatkozott, hogy most már változást szeretnének. Ciprasz miniszterelnök így előre is hozta az általános választásokat, de hatalmát megmenteni ezzel már nem tudta: nyert az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia párt a szavazatok 40 százalékával, miközben a Sziriza 28,5 százalékot ért el.

Miniszterelnök és program

Így vélhetően az 51 éves Kiriakosz Micotakisz, az Új Demokrácia párt 51 éves, a Harwardon végzett elnöke alapíthat kormányt, koalícióra nem kényszerül, miután előreláthatóan kényelmes többsége lesz a parlamentben. Természetesen a választási nyereséghez neki is ígéreteket kellett tennie: adócsökkentést, több külföldi befektetést és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését.

Kiriakosz Micotakisz, a nyertes párt elnöke, miniszterelnök-jelölt

Ezek akár reális ígéretek is lehetnek: az adócsökkenést a gazdasági növekedés függvényében tervezi (ahogy nálunk is a magas növekedés, a még magasabb bérnövekedés és a gazdaság fehéredése teszi lehetővé a munkát terhelő adók csökkentését). A mozgástér korlátozott, hiányt csinálni, adósságot növelni nem lehet, és ezt a korábbiak után talán már nem is próbálják meg újra. Az ország kijutott a csődből, kár lenne ezt e reményteli helyzetet kockáztatni.