A rossz hír újra jó hír az Egyesült Államokban

Elemzések2019. júl. 8.Harsányi Péter

A gyengébb gazdasági adatokra a kamatcsökkentés lehet a válasz, ez pedig jó hír a tőzsdéknek – ráadásul a lazább monetáris politika a választásokhoz közelítő Trump-nak is fontos.

  • Irányt adhat az USA, hamarosan kezdődik a második negyedéves gyorsjelentési szezon
  • Az elmúlt hónapokban jellemzően lefelé módosították a profitvárakozásaikat a vállalatok
  • Jelenleg a Fed-re és a kereskedelmi fejleményekre figyelhetnek leginkább a befektetők
  • Növekedhet Trump befolyása a Fed-en belül, jöhetnek a kamatvágások?

A rossz hír újra jó hír

Minden bizonnyal véget ért a kamatemelési ciklus az Egyesült Államokban, sőt a piac már két-három 0,25 százalékpontos kamatvágást is vár az idei évben a gazdasági teljesítmény függvényében. Sok befektető ráadásul már a Fed júliusi kamatdöntő ülésén lazítást remél, mindazonáltal valószínűbbnek tűnik egy nyár végi első kamatvágás, ugyanis az amerikai jegybanknak vélhetően több információra van szüksége, hogy elfordítsa a kormánykereket.

Ahhoz, hogy kamatot csökkentsen a Fed, gyengébb makrogazdasági adatokra van szükség. Ennek fényében pedig ismét a rosszabb gazdasági adatoknak örülhetnek a befektetők, ugyanis ebben az esetben érkezhet meg a várva várt kamatcsökkentés.

Az „ingyen pénzzel” pedig korábban rendre be lehetett fűteni a tőzsdéknek.

Történelmi csúcson az S&P 500 index

Az elmúlt hónapok gyengébb makrogazdasági mutatói, és a vállalati szektor romló profitkilátásai ellenére történelmi csúcsra emelkedett az S&P 500 részvénypiaci index.

A befektetők a várhatóan lazuló pénzpolitika és a látványosan összeomló kötvénypiaci hozamok miatt ismét részvényekbe menekülnek.

Az S&P 500 index a 3000 pontos lélektani szintnél táncol, mely ellenállást ha átviszi, abban az esetben sok addicionális vevő érkezhet a piacra. A befektetői pozícionáltság már kevésbé támogató, ugyanakkor ilyen környezetben jó eséllyel többen megtehetik még a pánik vételeiket, amely újabb emelkedő hullámhoz vezethet.

Kezd felpörögni a gyorsjelentési szezon

A gyengébb első negyedévet követően a második negyedévben is visszafogottabb számokat láthatunk az amerikai vállalati szektorban. Az S&P 500 vállalatainak összesített eredménye 2,6 százalékkal csökkenhetett éves alapon a Factset előrejelzései alapján. A várakozások az elmúlt hónapokban egyértelműen romlottak, miután márciusban még csupán fél százalékos visszaesést várt a piac.

Azóta azonban az indexben szereplő 500 vállalat közül 87 vállalat módosította lefelé a profit növekedési várakozását, illetve egyértelműen pesszimistábbá váltak a vállalatvezetők és a piaci szereplők. Ennyi vállalat egyszerre negatív figyelmeztetést gyakorlatilag már három éve nem adott ki.

Az S&P kilenc szektora esetében csökkentek a profitvárakozások. Leginkább az információs technológia, a ciklikus fogyasztási javak, az ipar, és az egészségügyi szektor tekintetében várható visszaesés.

Előretekintve a harmadik negyedévben is szerényebb lehet a vállalati szektor eredménye, majd ezt követően a negyedik negyedévtől jöhet ismét egy kis élénkülés.

Bár a vállalatok teljesítménye mindig fontos, de jelenleg a befektetők sokkal inkább a kereskedelmi háború és az amerikai monetáris politika alakulását, valamint a kötvénypiaci folyamatokat figyelhetik.

Növekszik Trump befolyása a Fed-en belül, sérülhet a jegybanki függetlenség?

Donald Trump két új jelöltet delegálhat a Fed döntéshozó testületének megüresedő székeibe, ezzel pedig nőhet az amerikai elnöknek a befolyása a jegybankon belül.

Amennyiben a szenátus megszavazza a két jelöltet, Christopher Waller-t és Judy Shelton-t, abban az esetben nagyobb eséllyel láthatunk alacsonyabb kamatokat a tengerentúlon.

A lazább monetáris politika támogatja a gazdasági növekedést, ami a jövő őszi elnökválasztás előtt rendkívül fontos Donald Trump-nak. Emellett Kínával szemben is keményebben tud tárgyalni az amerikai elnök, amennyiben támogatóbb magatartást tanúsítana a Fed.

Fontosabb kockázatok

Egy számottevően gyenge gyorsjelentési szezonra mindazonáltal nincs felkészülve a piac, bár jelenleg talán nagyobb a valószínűsége egy mérsékelt morzsolódásnak.

A részvénypiacok szempontjából nagyon fontos, hogy lazuljon a monetáris politika, alacsonyan maradjanak a kötvénypiaci hozamok, illetve az olcsó forrásoknak köszönhetően folytatódjon a vállalatok sajátrészvény vásárlási programja.

A legnagyobb horderejű kockázat továbbra is a kereskedelmi háború, azonban a jövő novemberi elnökválasztás előtt vélhetően Trump szeretné elkerülni a komolyabb konfrontációt, miután minden bizonnyal erős gazdasági fundamentumok mellett szeretne ismét versenybe szállni az elnöki posztért. Ebből a logikából kiindulva előreláthatóan az Európai Unió megadóztatásával is kivárhat az amerikai elnök. Egy elmérgesedő kereskedelmi konfliktus ugyanis negatív hatással lenne az amerikai gazdaságra is, és már túl közel van a választás: egy átlagos amerikai választópolgár emlékezete jellemzően másfél év.