Csecsen vezető: az orosz védelmi miniszter meghatározta a hadművelet új feladatait

Hírek2022. jún. 3.MTI - Pogár Demeter, Moszkva

Új, a taktika javításán alapuló feladatokat tűzött ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aminek következtében az ukrajnai "különleges hadművelet" gyorsított ütemben fog haladni - közölte Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram-csatornáján.

Sojgu csütörtökön Moszkvában fogadta Kadirovot, akivel a csecsen vezető szerint megvitatta a különleges művelet több vonatkozását és az együttműködés további lehetőségeit.

A politikus a haditervvel kapcsolatban további részletekbe nem bocsátkozott.
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz harci gépek és drónok 37 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében több mint 360 "nacionalista" életét vesztette, 49 haditechnikai eszköz pedig üzemképtelenné vált. A légierő nagypontosságú rakétái 21 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra sújtottak le, a rakéta- és tüzérségi erők pedig több, mint 650 katonai célpontot semmisítettek meg, köztük egy drónirányító központot Mikolajiv megyében. A légvédelem három drónt és három Uragan rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború eddigi száz napja alatt 186 repülőgépet, 129 helikoptert, 1087 drónt, 328 légvédelmi rakétarendszert, 3386 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 462 rakétasorozatvetőt, 1760 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3376 speciális katonai járművet veszítettek.

Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai és polgári közigazgatásának helyettes vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, nem felelnek meg a valóságnak a sikeres ukrán ellentámadásról szóló állítások, és minden katonai betörési kísérletet visszavertek a régióban.

Herszon megye a határai között maradéktalanul az Oroszországi Föderáció hadseregének ellenőrzése alatt ál

- mondta Sztremouszov.

A donyecki "népköztársaság" hatóságainak összesítése szerint a konfliktus eszkalációjának 107 napja alatt az ukrán erők 3714 alkalommal lőtték az entitást, 33 384 különböző lőszert, köztük 28 Tocska-U-, 14 Szmercs-, 39 Uragan- és 5591 Grad-rakétát felhasználva. A támadások következtében 139 civil - köztük hét gyerek - életét vesztette, további 658-an pedig - köztük 53-an gyerekek - megsebesültek.

A szakadár köztásaságokban és Moszkvában a konfliktus eszkalációjának kiinduló pontját egy héttel a száz napja megkezdődött orosz invázió előttre, az ukrán tüzérségi támadások felerősödésének kezdetére datálják.

A donyecki területvédelem pénteki bejelentése szerint a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta a szakadár és az orosz erők 224 települést vontak az ellenőrzésük alá.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök éjjel bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők a korábbi gyakorlatuknak megfelelően Bahmutban, Jakovlivkában és Korobocskinében iskolákat erődítettek meg katonai célokra, Krasznohorivkában pedig lakóépületekben alakítottak ki tüzelőállásokat, a civilek távozását megakadályozva. Feltartóztatják azokat a lakosokat is, akik az orosz és a szakadár erők által "felszabadított" településekre kívánnak visszatérni.

A tábornok szerint "Ukrajnából és a Donyec-medencei köztársaságokból" Oroszország területére a háború kezdete óta 1 615 457 civilt, köztük 263 004 gyermeket evakuáltak. Elmondta, hogy a védelmi tárca adatbázisa szerint 2 757 351 ember kérelmezte még, hogy Ukrajna 2137 településéről Oroszországba távozhasson.

Emlékeztetett rá, hogy az orosz fegyveres erők naponta reggel nyolctól este hétig két tengeri humanitárius folyosót nyitnak meg, hogy a Ukrajna fekete-tengeri kikötőiben várakozó hajók a nyílt tengerre távozhassanak.

Beszámolója szerint orosz katonai és polgári védelmi tűzszerészei 2661,51 hektárnyi területet aknamentesítettek, Oroszországból pedig március 2. óta 25 472,3 tonna humanitárius segélyt szállítottak Ukrajnában és a gyűjtőpontokon további több mint 29 ezer tonnányit készítettek elő.

Kijev egyébként Konasenkov szerint brit anyagi támogatással megrendezett videókat készíttet az ukrán és a nyugati közönség számára a nyugati fegyverek állítólagos nagy hatékonyságáról.

Mint mondta, május 28-án a Mikolajiv megyei Meszkivka környékén készítettek propagandafelvélteket, a következő forgatásokat pedig június 5-re és 6-ra tűzték ki. Az eljátszott csatajeleneteket tartalmazó videókban a forgatókönyv szerint "egyszerű ukránok" a békés települések ellen indított támadásokkal fogják vádolni Oroszországot.