Háború: az oroszok nyerésre állnak Kelet-Ukrajnában

Elemzések2022. máj. 26.D.J.

Egyre nagyobb az esély rá, hogy az orosz haderő körbe fogja keríteni Ukrajnában a keleti Szeverodonyeck városát. Az ukrán külügyminiszter szerint rakéta-sorozatvető rendszerekre van szükségük ahhoz, hogy fel tudják venni a harcot az orosz tűzerővel.

Ez történt szerdán, az orosz-ukrán háború 92-dik napján:

- A kelet-ukrajnai városok ellen az orosz hadsereg újfent támadásokat indított. Szeverodonyecket egyre inkább fenyegeti a teljes bekerítés veszélye. A városban mintegy 15 ezer civil rekedt, viszont Luhanszk kormányzója szerint biztonságban most nem lehet őket evakuálni. A térségben jelenleg egyáltalán nincs gázellátás, és a víz- és áramellátás is korlátozott.

-A hírhedt orosz zsoldoscsapat a Wagner-csoport két feltételezett fehérorosz harcosát azzal vádolják, hogy Kijev közelében civileket öltek.

Ukrajnában a nemzetközi zsoldosok közül ők az elsők, akiket háborús bűnökkel vádolnak.

- Az ukrán külügyminiszter Dmitro Kuleba azzal vádolta a NATO-t, hogy gyakorlatilag "semmit nem csinálnak” az orosz invázió kapcsán. Kuleba, aki a davosi Világgazdasági Fórumon szólalt fel  ugyanakkor méltatta az Európai Uniót, amiért „forradalmi” döntésekkel támogatták Kijevet.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újfent felszólította a szövetségeseit, hogy küldjenek fegyvereket Ukrajnába. A külügyminiszter Dmitro Kuleba külön kiemelte: főleg rakéta-sorozatvető rendszerekre lenne nagy szükségük, ahhoz, hogy fel tudják venni a harcot az orosz tűzerővel.

-Azután, hogy a nyugati sajtóban több olyan cikk is megjelent, amely szerint Ukrajnának a területei egy részét fel kéne adnia a béke érdekében, Zelenszkij ukrán elnök leszögezte, hogy erről szól se lehet. Oleksiy Arestovych az ukrán elnök egyik tanácsadója úgy fogalmazott:

a szuverenitásukból egyetlen szeletet se, a területükből pedig egyetlen millimétert se adnak.

-Az orosz megszállás alatt lévő ukrán területeken megkönnyítené az orosz állampolgárság felvételét egy új moszkvai rendelet.

Az ukrán külügyminisztérium szerint mindez sérti a nemzetközi jogot.

- Az orosz törvényhozás eltörölte a szerződéses katonák korhatárát. A hadseregnél az első szerződés megkötésénél az oroszoknál eddig 40, a külföldieknél pedig 30 év volt a felső korhatár. Katonai szakértők szerint az új törvényre  azért is lehetett szükség, mert Oroszország óriási csapatveszteségeket szenvedett el a háború során. A brit védelmi minisztérium hírszerzési források alapján úgy tudja, hogy az invázióra kirendelt szárazföldi haderőnek a harmada már odaveszett.

-Mivel Ukrajna fekete-tengeri kikötőit elzárták az oroszok, több millió tonna gabona rekedt az ukrán silókban. Ennek kapcsán Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy az élelmiszert szállító hajóknak Moszkva hajlandó humanitárius folyosót biztosítani.

Cserébe azt kérik, hogy az Oroszországot sújtó szankciók egy részét számolják fel a nyugati országok.

Az ukrán külügyminiszter azzal vádolta Oroszországot, hogy zsarolni akarják a világot.

- Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt mondta, hogy az Ukrajnát érintő olasz béketerv merő „fantázia”. Zakharova az olaszok kapcsán a heti tájékoztatóján azt mondta: „Olyan nincs, hogy az egyik kezünkkel fegyverekkel látjuk el Ukrajnát, a másikkal pedig béketerveket szövögetünk.” Az olaszok egyebek mellett egy új európai-nemzetközi békeszerződés megkötését szorgalmazták.