Csellista és hegedűs is pizzafutárnak állt be a kényszerhelyzet miatt

Hírek2020. okt. 9.Sz.A.

Akár a felére is visszaeshet a Vígszínház jegybevétele - hangzott el az MKT Kultúragazdasági Szakosztályának kerekasztal-beszélgetésén, melyre az 58. Közgazdász Vándorgyűlés keretében került sor. A szakértők azt is megvitatták, hogy a pandémia gazdasági hatásait hogyan lehet ellensúlyozni a kulturális területen.

Március 12-én szinte villámcsapás szerűen kellett a tevékenységet leállítani. Saját koncertjeik jelentős részét őszre, kisebb részét tavaszra szervezték át, viszont egy jelentős részét le is kellett mondaniuk – mondta el Szentgyörgyvölgyi László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárja a pandémiás helyzetről. Jelenleg nem tudják pontosan, meddig lehet játszaniuk, de az biztos, hogy a határzár komoly nehézségeket okoz.

A közönségünket meg kell, hogy óvjuk

– tette hozzá Szentgyörgyvölgyi László. Hangsúlyozta az összes olyan ajánlás fontosságát, ami a kezek tisztítására, a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozik. A Solti teremben például igyekeznek úgy szervezni az estéket, hogy ne legyen szünet, így próbálnak egy hibapontot kiszűrni.

Ezért vigyáznak arra, hogy két terem között ne legyen azonos idejű mozgás, a tömeget próbálják minél jobban távol tartani egymástól.

Mindenkivel kitöltetnek egy olyan nyilatkozatot, ami többek között arról szól, hogy nem beteg, nincsenek tünetei, nem találkozott olyan külföldivel, aki azonosítottan fertőzött. Jelenleg nem tud róla, hogy valaki fennakadt volna ezen a szűrőn.

Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója, az MKT elnökségi tagja a testhőmérséklet mérését és a maszkviselés fontosságát emelte ki. Ezt komolyan számon is kérik a Vígszínháznál. A nagy kérdés az, hogy a jelenlegi helyzetnek mekkora lesz a társadalmi ára, azt ki fogja kifizetni, kik lesznek a vesztesek és kik a nyertesek. A Netflix és az Amazon például biztos a nyertesek között lesz.

Azt gondolom, hogy mi is a vesztesek közé tartozunk

– tette hozzá. Ha túl leszünk a sokkon, akkor fog kiderülni igazán, kik nyertek és veszítették a legtöbbet a pandémiás helyzet miatt.

A tekintetben, hogy egy tisztán állami intézmény, viszonylag jó helyzetben van a Zeneakadémia.

Szentgyörgyvölgyi László kiemelte, egy nagyon szigorú gazdálkodást vezettek be. Gyakorlatilag minden jogkört egy-egy kézbe tettek be, a rektor és a kancellár kezébe, annak érdekében, hogy lehetőség szerint semmilyen felesleges költés ne következzen be. Készítettek egy rovancsot: gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy a kulturális tevékenység büdzséjének egy olyan 15 százaléka az, ami negatívan jelentkezett.

Ez azt jelentette, hogy a béreket még ki tudták fizetni.

Birinyi József, az MKT Kultúragazdasági Szakosztályának elnöke, a beszélgetés moderátora megjegyezte, találkozott olyan csellistával és hegedűssel, aki pizza futárkodott a kényszerhelyzet miatt.

Mádi Zoltán elmondta, a bevételeik egyharmadát fedezi a lakosság a jegyvásárlással, és kétharmadát fedezi az állam, helyi önkormányzat vagy főváros közvetlen finanszírozása. Ez azt jelenti, hogy a Vígszínház jobban kitett ennek a fajta piaci megrázkódtatásnak, mint például a Zeneakadémia.

A Vígszínháznak 1,2 milliárd forint volt a jegybevétele 2019-ben, volt hozzá 380 ezer nézője, és ez attól függően, hogy tudnak-e játszani, és bejönnek-e a nézők az előadásaikra, olyan 450-750 milliós sávban fog megállni. Idén akár a felére is visszaeshet ez a szám.

Inkább a jegyvásárlás az alapvető, a bérletvásárlás a törzsközösséget jelenti. Nagyon figyelnek arra, hogy a többi piaci szereplő hogyan reagál a helyzetre – hangsúlyozta.

A gárdát nem szabad szélnek ereszteni. Nagyon fontos, ameddig lehet, a munkatársakat megtartani – mondta Szentgyörgyvölgyi László. Rászorulnak további állami támogatásra, de arra számítanak, hogy megfelelő támogatással túl tudnak jutni a nehézségeken.

„A Vígszínház tartalékait jelen pillanatban megfelelőnek látom arra, hogy egy belátható válsághelyzetet is kezelni tudjon”

– tette hozzá Mádi Zoltán.