Csernus Imre volt az OTP Business Café vendége

Hírek2022. okt. 3.Növekedés.hu

A saját bevallása szerint a mai napig megmaradt orvosnak, bár néhány éve felcsapott vállalkozónak az ország egyik legismertebb, vagy ahogyan ő fogalmazott a beszélgetésben, a leghírhedtebb pszichiátere. Vidékre költözött, Egerben és annak közelében nyitott kávézót, valamint közösségi fogadót, ahol bevezette a csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos munkahetet, aminek két oka is volt. Mindkettőről beszélt az OTP Business Café legfrissebb adásában a tőle megszokott, és általa másoktól is megkövetelt őszinteséggel Dr. Csernus Imre.

Az OTP Bank azért indította el a Business Café rendezvénysorozatot, hogy a hazai kkv-k képviselői első kézből jussanak a működésükhöz, fejlődésükhöz nélkülözhetetlen hiteles, pontos információkhoz a gyorsan változó, fokozódó kihívásokkal jellemezhető gazdasági, üzleti környezetben. A fórumon a szakértők mellett ismert, sikeres emberek osztják meg történetüket, tapasztalataikat, kiemelkedő eredményeiket és kudarcaikat a hallgatósággal.

A Dr. Csernus Imrével folytatott beszélgetés számos területet érintett, felelősségvállalást, felnőtté válást, önismeretet, a jó csapat felépítésének titkait, valamint mindennek az alapját: az őszinteséget a kommunikációban és a hitet abban, amit csinálunk.

Félelemről, pánikról, a tudatos tempóváltás fontosságáról

Mi az, hogy árnyoldal? – kérdezett vissza Dr. Csernus Imre, amikor arról faggatták, hogy vállalkozóként szerzett-e már kedvezőtlen tapasztalatokat az adminisztrációs terhekről, az ezzel az életmóddal járó stresszről. Ha valaki valóban szeretné megvalósítani azt, amit eltervezett, és ezt a mindenkori körülmények között kell megtennie, akkor meg is teszi. Abból kell főzni, ami van, fogalmazott a pszichiáter-vállalkozó, megjegyezve, hogy minden területen van adminisztráció, orvosként is ez vitte el az ideje nagy részét. A feszültség, a stressz már izgalmasabb kérdés, ezek ugyanis a legtöbb embernél akkor jelentkeznek, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan elképzelték, eltervezték. De az élet nem olyan, hogy minden úgy történik, ahogyan mi akarjuk. Sokkal fontosabb az, hogy miként reagálunk ezekre a feszültségekre, mit fogunk csinálni.

Nem a görcsös megfelelés a kulcs

A környezetnek való állandó megfelelés kényszere azt mutatja, hogy az adott embernek nincs elég önbizalma. Az önbizalom Csernus doktor megfogalmazásában azt jelenti, hogy „jól vagyok magammal”. Két fontos területen lehet önbizalmat szerezni. A vállalkozókra az a jellemző, hogy racionális szempontok alapján mindent megpróbálnak előre „kimatekozni”. A másik lehetőség a konfliktusok megfelelő kezeléséből származó önbizalom, ami kialakítja a belső nyugalmat. A kettő nem ugyanaz. Ha összekapcsoljuk őket, az anyagi javakat és belső nyugalmat nos, az egy szép élet.

Miért kell a feladatokról, változásokról problémaként beszélni, például akkor, amikor a kormány átalakítja a katás adózást vagy úgy dönt, hogy a vállalkozók piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot. Ezek ugyanis valójában az élet folyamán keletkező döntési lehetőségek.

Az OTP Business Café vendége úgy látja, tudatosan ki kell lépni a komfortzónából, szükség esetén változtatni kell, meg kell ragadni a lehetőséget arra, hogy megmérettessük magunkat. Így ugyanis kiderül, hogy hiteles-e az önképünk.

A vállalkozói életformáról, őszinteségről

A vállalkozó létben sok a nehézség, de a vállalkozók önmaguk urai, nincsenek főnökeik – hangsúlyozta Dr. Csernus Imre. Hozzátette: megvalósíthatják, amiben hisznek, de dönthetnek úgy is, hogy szüneteltetik vagy abbahagyják a tevékenységüket. Nem az számít, hogy hány évet teszek bele egy vállalkozásba, mert nem mindenkinek jön össze. Sokkal fontosabb, hogy minden pillanatban mindent megtegyenek a sikerért, és ha valami befejeződik, akkor lelkiismeretfurdalás és hiányérzet nélkül tudjanak váltani, megújulni.

Az OTP Business Café vendége arról is beszélt, hogy cégvezetők és az orvosok is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor rossz hírt kell közölniük a munkatársaikkal, a betegeikkel.

Mindkét esetben az őszinteség a célravezető, meg kell mondani a beosztottaknak, hogy meddig tartható fenn egy cég működése, meddig kapják meg biztosan a fizetésüket és ki, mikortól keressen új munkát. Időt kell hagyni a felkészülésre, a hitegetés nem megoldás, egyik szakmában sem.

Csapategységről, önazonosságról

A női vízilabdaválogatottat, amelynél Dr. Csernus Imre tanácsadó, nehéz összehasonlítani egy hasonló méretű vállalati közösséggel. A lányok azért pólóznak, mert munkál bennük a közös hit, hogy ők a legjobbak. A munkavállalóknál más a helyzet, ha egy 10-20 tagú közösséget nézünk, nem biztos, hogy mindannyian hisznek a közös célban, munkában. Van, aki csak odasodródott, alibizik, így viszont nem lehet ütőképes csapatot építeni. Ha nincs közös hit, hullámhegyek és hullámvölgyek követik egymást.

Amikor valaki elkezd vállalkozni, önmagáért tegye, saját magának igyekezzen megfelelni és ezért tegyen meg mindent - mondta a pszichiáter-vállalkozó, akinek kiemelten fontos, hogy mindig olyan dolgot csináljon, amiben hisz.