Új emlékérme-sorozatot indít az MNB a Bács-Kiskun megye, Kecskemét emlékérmék kibocsátásával

Hírek2022. okt. 3.MTI

Bács-Kiskun megye, Kecskemét megnevezéssel 15 000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a kecskeméti Városháza felavatásának 125. évfordulója alkalmából október 3-án a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az emlékérmék egy új, a magyarországi megyéket és megyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat kezdő darabjai.

Előlapjukat Kereszthury Gábor iparművész, hátlapjukat Vékony Fanni iparművész tervezte – olvasható az MNB MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, Bács-Kiskun Magyarország legnagyobb területű, legsokszínűbb nemzetiségű megyéje, amelynek központja Kecskemét. A város lakónépesség szerint hazánk nyolcadik, közigazgatási terület szerint a hetedik legnagyobb települése.

Kecskemét évszázadokon keresztül a Duna-Tisza köze legjelentősebb városa, gazdasági, egyházi és iskolai központja. Egy 1368-ban kelt oklevél már mezővárosként említi. 1950-ben lett a területileg legnagyobb magyarországi megye székhelye, jelenleg is a térség oktatási, kulturális, közigazgatási és ipari központja, 2012-től kiemelt járműipari központ.

A Magyar Nemzeti Bank Bács-Kiskun megye, Kecskemét megnevezéssel a „szecesszió gyöngyszemének” tartott Városháza felavatásának 125. évfordulója alkalmából bocsátja ki az emlékérméket, amelyekkel egy új, a magyarországi megyéket és megyeszékhelyeket bemutató sorozat indul. Ennek megfelelően az emlékérmék előoldala Kecskemétet, hátoldala Bács-Kiskun megyét reprezentálja.

Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg megegyeznek, csak a rajtuk szereplő értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapján a kecskeméti Városháza impozáns épületének Kossuth tér felőli ábrázolása látható, a tér egy részletével. Kecskemét büszkesége, a Városháza Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült 1893-1897 között, pályázatuk címe egyben a város jelmondata:

Sem magasság, sem mélység nem rettent”.

Az emlékérmék hátlapján a megye híres szülöttei – az óramutató járásával megegyezően haladva, Petőfi Sándor, Katona József, Móra Ferenc és Kodály Zoltán – arcképcsarnoka szerepel egy-egy kör alapon kiemelve. A portrékhoz rendelve találhatóak a hírességek kézjegyei. A portrékat Bács-Kiskun megye határvonala köti össze, amelyben egy pont jelöli Kecskemét földrajzi helyét.

Az emlékérmék technikai paramétereikben is különlegesnek számítanak, a 42 mm-es átmérő most először kerül az MNB emlékérme-kibocsátási palettájába. Emellett harmadik oldalukat a Magyarország megyéi, megyeszékhelyei szélfelirat díszíti, amely egymástól kötőjellel elválasztva, kétszer ismétlődik a finomrecéken.

A 15 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 40 gramm. A 3000 forintos címletű színesfém változat réz (90 százalék) és cink (10 százalék) ötvözetéből készült, súlya 29,50 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 7 000, míg a színesfém változatból patinázott kivitelben 10 000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a Bács-Kiskun megye, Kecskemét ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg október 3-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában, a https://www.penzvero.hu/ címen.

Mint a közleményben áll, a sorozat további, jövőbeli darabjain a 2023. január 1-től hatályba lépő új közigazgatási megnevezések szerinti feliratokat helyezik majd el.