Elkerülhető lesz az energiaválság?

Elemzések2022. okt. 21.HP

Október közepére beszakadtak a földgázárak, melyek az augusztusi csúcsértékük harmadára estek vissza. Ezáltal a földgáz csak 25 százalékkal drágább napjainkban, mint egy évvel ezelőtt. Emellett számos nyersanyag árfolyama stagnál vagy mérséklődik éves alapon. Az erős dollár és a gyengébb kereslet egyaránt az alapanyagárak csökkenésének irányába hat. Mindez középtávon segíti az infláció mérséklődését Európában és Magyarországon egyaránt.

A nyersanyagárak emelkedő trendje lassan megtörhet. Számos nyersanyag árának emelkedése érdemben lelassult 2022 augusztusára az előző év azonos időszakához képest.

A Platina, az ezüst és a palládium árfolyama pedig már 15-17 százalékkal mérséklődött éves alapon. Emellett csupán minimális elmozdulás látható az arany, az ólom, valamint a gazdasági növekedés indikátoraként emlegetett réz tőzsdei árfolyamában.

Nyersanyagok árának éves alapú változása, 2022 augusztus

Nyersanyagok árának éves alapú változása, 2022 augusztus

Forrás: MNB, Világbank, Macrotrends

Energiaválság

Az energiaárak emelkedésének üteme is érdemben mérséklődött. Az MNB augusztusi adatai alapján a földgáz holland tőzsdén jegyzett árfolyama 103 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Október közepére ugyanakkor beszakadtak a földgázárak, melyek az augusztusi csúcsértékük harmadára estek vissza. Ezáltal a földgáz csupán 25 százalékkal drágább napjainkban, mint egy évvel ezelőtt.

Ez a tőzsdei árfolyamhatás természetesen csak hosszabb idő alatt tud átgyűrűzni a fogyasztói árakba akár lakossági akár vállalati oldalon. A gáztározókat jórészt ugyanis az elmúlt időszakban látott magasabb árakon töltötték fel. Emiatt a kedvezőbb inflációs hatások is középtávon jeletnkeznek.

Ha alacsonyabb szinteken tudna maradni a földgáz árfolyama, akkor elkerülhető lenne egy súlyos energiaválság forgatókönyve.

A geopolitikai kockázatok ugyan továbbra is hatalmasok, azonban a gyengülő gazdasági teljesítmény, a takarékoskodó lakosság és végeredményben a mérséklődő kereslet egyaránt hozzájárulhat az energiaárak mérséklődéséhez.

Olaj

A kőolaj világpiaci árfolyama kismértékben alacsonyabb szinteken mozog, mint augusztusban. Az OPEC, avagy a kőolajexportáló országok által bejelentett kitermeléscsökkentés ellenben hátráltatja az árak csökkenését.

Az erős dollár és a visszafogottabb globális kereslet ugyanakkor egyaránt lefelé segíti a kőolaj, és mellesleg a többi nyersanyag árfolyamát is. Mindez hozzájárulhat az inflációs fordulathoz.

Mezőgazdaság

A mezőgazdasági termények, köztük a búza árának emelkedése alapvetően az extrém száraz időjárással magyarázható.

Európában nyáron az elmúlt 500 év legnagyobb aszálya pusztított, aminek eredményeképpen visszaestek a terméshozamok, de még a Németországot átszelő Rajna vízszintje is helyenként csupán térdig ért.

A mezőgazdasági termények, különösképpen a búza és kukorica árfolyamváltozását az orosz-ukrán háború alakulása is érdemben befolyásolja. A háború kitörése óta mérséklődött többek között a búza árfolyama, mely az év eleje magasságában másfélszer magasabb szinteken járt, mint napjainkban.