Nézze meg térképen, hol drágultak a legjobban az ingatlanok Európában

Ingatlan2022. nov. 30.Sz.A.
A rovat támogatója:

Észtországban, Csehországban és Magyarországon volt a legnagyobb az ingatlanárak drágulásának üteme az EU-ban a harmadik negyedévben - derül ki az Eurostat adataiból.

Az Európai Unióban 9,9 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak idén a harmadik negyedévben.

A legmagasabb drágulási ütemet Észtországban (27,4%), Csehországban (23,1%), Magyarországon (22,8%) és Litvániában (22,1%) mérték. 

A legkisebb áremelkedést Cipruson (2%), Finnországban (2,2%), Dániában (2,8%) és Olaszországban (5,2%) regisztrálták - az Eurostat adatai szerint.

Az Európai Unióban 9,9 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak idén a harmadik negyedévben.

A magyar lakáspiacon 2015-höz képest 2,5-szeresére ugrottak az ingatlanárak, idén a második félévben lassult a drágulás üteme.

Ősszel tetőzhetett az ingatlanpiaci drágulás üteme a mérséklődő kereslet és a szigorodó lakáspiaci hitelezés miatt.

Idén az első félév során még erős volt a hazai lakáspiac drágulása. Az MNB-lakásárindexe szerint 24,8 százalékkal nőttek az árak országos átlagban a második negyedévben. Ez a 9 éve tartó lakáspiaci ciklusban mért legmagasabb árdinamikát jelenti.

A vidéki városokban az országos átlagot meghaladó mértékű, 31,2 százalékos éves drágulás történt, Budapesten pedig 20,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak egy év alatt.

A rekordot jelentő árdinamikával magas szintre, 21,5 százalékra emelkedett a lakásárak országos átlagban vett felülértékeltsége - derül ki az MNB Lakáspiaci jelentéséből.

Szétnyíló lakáspiaci pálya látható itthon: a rossz energiahatékonyságú ingatlanokat csökkenő ár, a jó energiahatékonyságúakat az árak stagnálása vagy emelkedése, az újépítésű kínálatot pedig inkább további áremelkedés jellemzi.

Az ingatlantranzakciók számánál erős zuhanás látható, az ingatlanpiaci aktivitásban a mélypont február, március környékén várható.