Csökkent az áremelést tervező cégek aránya Németországban

Hírek2023. jan. 10.MTI

Kevesebb vállalkozás tervezett Németországban áremelést decemberben, mint egy hónappal korábban, ami az általános drágulás lassulását jelzi előre - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet úgynevezett vállalati árvárakozási indexe a gazdaság egészét tekintve 40,3 pontra csökkent a novemberi 46,2 pontról.

Az index azt mutatja meg, hogy a vállalatok mekkora része tervez áremelést a következő három hónapban. Úgy számítják ki, hogy az árcsökkentést tervező vállalatok százalékos arányát kivonják az áremelésre készülő vállalatok százalékos arányából.

Ágazatok szerint a feldolgozóiparban és az építőiparban csökkent leginkább a mutató értéke, 53,2 pontról 42,0 pontra, illetve 38,4 pontról 28,3 pontra. Jelentős csökkenést regisztráltak a kereskedelemben is, ahol 50,6 pontról 42,0 pontra süllyedt az index. A szolgáltatási ágazatban 41,4 pontról 38,1 pontra csökkent a vállalati árváltozási index.

A fejlemények azt jelzik, hogy a következő hónapokban fokozatosan lassulhat a termelői és a fogyasztói árak emelkedése, az infláció azonban így is magas marad

- idézték az ifo közleményében Timo Wollmershäusert, az intézet konjunktúra-előrejelzési számításokkal foglalkozó vezetőjét.

Az infláció decemberben 8,6 százalék volt Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) számításai szerint. Ez jelentős csökkenés a novemberi 10,0 százalékhoz képest. Elemzők nagyobb, 9,1 százalékos inflációt vártak decemberre.