Durván csökkenti az olajkitermelést az OPEC+, drágul az olaj

Hírek2022. okt. 6.MTI, Növekedés.hu

Az eredetileg tervezett mértéknél jóval nagyobb mértékben, napi kétmillió hordóval csökkentik kitermelésüket az olajexportáló országok, erről állapodtak meg az OPEC+ képviselői a szerdai ülésükön. A hírre az olaj ára tovább emelkedett, az elmúlt pár napban 8 százalékkal drágult. A Brent hordónkénti ára 93 dollárra nőtt a döntés után.

A döntés hátterében az áll, hogy a globális recessziós félelmek nyomán az olaj ára az elmúlt három hónapban jelentősen mérséklődött. Ezt a folyamatot fordította meg az olajkitermelő országok kartellje azzal a döntéssel, hogy napi kétmillió hordóval csökkentik a kitermelést novembertől.Az OPEC+ összesen 24 olajexportőr országot képvisel, Oroszországot is beleértve, meghatározó tagja az OPEC megalapítása óta Szaúd-Arábia.

A tegnapi döntés után az Egyesült Államok bejelentette, hogy újabb 10 millió hordó kőolajat szabadít fel stratégiai tartalékaiból novemberben, hogy mérsékelje az üzemanyag-árak várható emelkedését.

A Szaúd-Arábia vezette országcsoport lépése nyomán a Fehér Ház közleményében csalódottságának adott hangot, rövidlátó döntésnek nevezte a kitermelés csökkentését. Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt szerdán úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt a szerdai bejelentéssel.A szóvivő azt is hozzátette, hogy ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforrásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdulaziz bin-Szalman azt mondta, hogy a csoport a stabil energiapiacok őreként működik.

Az Egyesült Államok Olaj- és Gázipari Szövetsége közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, ami felől soha nem lett volna szabad elfordulnia, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

Martin Durbin az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája energiapiaci intézetének elnöke sürgette az adminisztrációt, hogy a hosszú távú energiabiztonság érdekében fokozza az olaj- és gázkitermelést. Az üzleti vezető egy interjúban arra utalt, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb kitermelője lehetne.