A világ legnagyobb olajvállalatának már annyi a nyeresége, mint a magyar GDP

Hírek2022. aug. 14.Sz.A.

A világ legnagyobb olajvállalata, a szaúdi Aramco idén az első félévben majdnem megduplázta nyereségét. Közel 90 milliárd dollár profitot ért el fél év alatt, ami időarányosan megegyezik a magyar GDP-vel. Miközben a világon mindenki magasabb energiaárakat fizet, rekordösszegek vándorolnak a legnagyobb olajvállalatokhoz.

A szaúdi Aramco közel 90 százalékkal több nyereséget ért el az első félében, 88 milliárd dollár eredményt könyvelhetett el - írja Marketwatch. A vállalat 95 százalékban állami kézben van, 5 százalékot még korábban tőzsdére vittek. A rekordnyereség a magas olajáraknak és a nagy árrésnek köszönhető.

A második negyedévben rekordszintű, 48,4 milliárd dolláros profitot termelt a gáz- és olajipari óriásvállalat. Az Aramco ezzel két negyedév alatt nagyobb nyereséget ért el, mint az Apple, amely három pénzügyi negyedév alatt termelt 79 milliárd dollár hasznot.

Az olajvállalatok világszerte hatalmas nyereséget érnek el a magas energiaárak miatt, illetve az olaj iránti kereslet megugrása miatt.

A járvány idején, a lezárások miatt visszaeső kereslet miatt 2020-ban az Aramco annyi nyereséget hozott össze, mint most egy negyedév alatt.

Ennek fő oka a kitermelés magas árrésében keresendő, a szaúdi olaj kitermelésének költsége ugyanis az egyik legolcsóbbnak számít.

Idén a szaúdi gazdaság egész teljesítményén meglátszik a drága olaj hatása: a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 7,6 százalékos lesz a GDP bővülés éves szinten.

Az olaj ára az utóbbi időben mérséklődött a globális gazdasági visszaesés miatti félelmek nyomán, hordónként 100 dollár alá került a WTI nyersolaj jegyzése, de még így is 35 százalékkal áll magasabb szinten áll, mint egy évvel ezelőtt.

Az Exxon Mobil közel 18 milliárd dollár (7200 milliárd forint) nyereséget termelt idén a második negyedévben.

A Chevron 11,6 milliárd dolláros (4600 milliárd forintos) eredményről számolt be, a Shell pedig szintén rekordnyereséget, 11,5 milliárd dollárt (4600 milliárd forint) halmozott fel a második negyedév alatt- írja az AP hírügynökség.

A magas energiárak miatt az orosz gazdaság a második negyedévben mindössze 4 százalékkal esett vissza az Oroszország ellen bevezetett szankciók dacára - az orosz statisztikai hivatal szerint.

Az első negyedévben még 3,5 százalékos volt a növekedés, egész évre mintegy 4-6 százalékos gazdasági visszaesés várnató a korábban jelzett 8 százalék helyett.

Jövőre 1-4 százalékos további zsugorodás következi be az orosz gazdaságban az orosz statisztikai hivatal előrejelzése szerint.