Digitális Utazó iskola indul

Hírek2020. máj. 27.Növekedés.hu

A jelenleg 350 általános iskolával közreműködő Pénziránytű-BankVelem Program kibővítette a fiataloknak szóló lehetőségei tárházát és a járvány ideje alatt Digitális Utazó Iskolát indított útjára. A korábban „házhoz menő” pénzügyi tanórák így az iskola és az osztálytermek falai közül a virtuális térbe vándoroltak, több száz diák és számos fővárosi, illetve vidéki intézmény csatlakozásával.

Megszólítva az alsó és felső tagozatos tanulókat, a program trénerei gyakorlati példák sokaságán át kalauzolják el a gyerekeket a pénzügyek sokszor útvesztőnek tűnő világába. Olyan, a mindennapjainkat átszövő témák köré épültek fel az interaktív órák, mint az online vásárlás, a biztonságos bankkártya-használat és a bankjegybiztonság. A 12-14 éves korosztály nem csupán a valuta-deviza közötti különbségekkel és az aktuális forint árfolyam ellenőrzésével ismerkedhet meg, hanem alkalmuk van az online játékokban felkínált különböző mikrotranzakciós lehetőségek, azaz további vásárlási opciók veszélyeinek megvizsgálására, elemzésére is. A 9-11 évesek pedig a bankjegyeket veszik górcső alá, megvizsgálják azok biztonsági elemeit, grafikáit, elmélyednek a pénzkészítés folyamatában, sőt a trénerek még a bankjegyhamisításra is kitérnek.

Bankolj, gazdálkodj, gyarapodj!

A pénzügyi alapismeretek játékos formában történő átadása azonban nem áll meg ezen a ponton, hisz a Pénziránytű- BankVelem Program hat éve az ország egyik legsikeresebb, nemzetközileg is elismert programjaként működik.

Széles palettán mozog azoknak a lehetőségeknek a tárháza, amelyeknek keretében értékes ajándékokkal gazdagodhatnak a diákok. Legyen szó laptopról, iPad-ről, fényképezőgépről, mobiltelefonról vagy akár egy gördeszkáról, egy kis tudatos gazdálkodással mind elérhetővé válik számukra. A Pénziránytű – BankVelem Program lényegében egy olyan pontrendszert épített ki, mely során a különböző pénzügyi tudásversenyeken, kvízeken, játékos vetélkedőkön való eredményes részvétellel és a szelektív hulladékgyűjtés során szerzett pontjaikkal a tanulók saját számlájukon gazdálkodhatnak. Pontjaikat kamatért cserébe leköthetik, utalhatnak egymásnak vagy egy közösségnek, mindeközben elsajátítják az online bankolás lépéseit is.

A PontBankolj Okosan! című játék ebben kíván iránymutatást nyújtani a gyerekeknek. Miközben gazdálkodnak, betétlekötést, utalást és vásárlást végeznek, észrevétlenül megtanulják mindazokat a lényeges elemeket, amelyek segítségével a valós életben is könnyen el tudnak majd igazodni. Május hónapban egy Razor Ripster Air gördeszkát sorsolnak ki azok között, akik a PontBankban kijelölt feladatokat sikeresen teljesítik.

Aki viszont inkább a bankjegyek világában mélyedne el, június 7-ig csatlakozhat a Keresd a biztonságot! játékhoz, amely során időszakonként egy Apple iPad-et és egy-egy Samsung okostelefont lehet nyerni. A kéthetente feltöltésre kerülő feladványban szereplő bankjegyen kell megkeresni a hibásan szereplő biztonsági elemet és máris az esélyesek között szerepelhetünk.

Egyik legnagyobb szabású rendezvényükre, a BankVelem PénzOkos Kupa országos döntőjére ezen a héten kerül sor, amelyen több száz induló csapat közül a legjobb tíz fogja képviseltetni magát. A verseny, a jelenleg kialakult helyzetre való tekintettel, rendhagyó módon szintén a virtuális térben kerül megrendezésre, amely nem kis kihívást jelent mind a tanulók és felkészítő tanáraik, mind a program szervezői számára.

Akik pedig az idei versenyen való megmérettetéssel egyelőre csak szemeztek, tesztelhetik tudásukat a rövid pénzügyi kvízeket tartalmazó Játékbankban, vagy a pénzügyi tanórák keretében a Digitális Utazó Iskola online résztvevőinek csapatát erősíthetik.

Pár hónap leforgása alatt virtuálisan ugyanis az ország minden szegletébe eljutottak az Utazó Iskola trénerei és például a Discord felületén jelenleg már 500 főt számláló, aktív közösséggel rendelkezik a csapat.

A programokhoz bármikor ingyenesen lehet csatlakozni; bővebb információért pedig érdemes a Pénziránytű-BankVelem Program weboldalára ellátogatni.