Felpörgött a belföldi turizmus - Augusztus 20-ra több a szállásfoglalás, mint tavaly

Interjú2020. máj. 28.Devecsai János

A falusi turizmus 500 százalékot nőtt 2019-hez képest - mondta el a növekedés.hu-nak Szigetvári József, a Szállás.hu vezérigazgatója.

Egy májusi konferencián említette, hogy véget érhet a tömegturizmus kora. Mit jelent majd ez a gyakorlatban?

A jelenlegi válság előtt is már sokat beszéltünk arról, hogy a tömegturizmusnak milyen negatív hatásai vannak a kiemelt desztinációkban (Velence, Barcelona), és miképpen lehetne megoldani ezt.  Erre a jelenlegi válság még jobban felhívta a figyelmet, és az emberek gondolkodásában is előtérbe került a fenntartható és biztonságos turizmus iránti igény.

Akkor most a többség inkább a természetközeli helyeket fogja keresni?

A magyar települések túlnyomó részén még nem érte el a foglalások száma a tavalyit, de van néhány hely, ahol jelentős fellendülést látunk.

A falusi turizmus 500 százalékot nőtt tavalyhoz képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országos szinten.

A falusi turizmus népszerűségét növelik a jellemzően különálló házak saját kerttel, közeli túra-, zarándok- és bicikliútvonalak, kerti bográcsozási lehetőségek. A Balaton-felvidéken és a nagyobb városok mellett találunk olyan településeket, ahol megduplázódott a szállóvendégek száma tavalyhoz képest, például Szentbékkállán és Szentantalfán. Kaposvár mellett, a Zselici dombság ékkövei, Bárdudvarnok és Zselickisfalud is fokozott érdeklődésre tartanak számot. A Pakshoz közeli Szelídtópartot a csónakázó- és horgásztava miatt keresik fel, Békésszentandrást pedig az ország 5. legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág teszi népszerűvé a kirándulók számára.

A vendégek egy része már a biztonságot és a tisztaságot keresi az utazásai során.

Biztonságot jelenthet például egy apartman, ahol van arra lehetőség, hogy a vendég a saját társaságával szeparáltan, idegenekkel való találkozás/érintkezés nélkül üdülhessen, maga oldja meg az étkezéseit. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik számára a kényelmi szolgáltatások felértékelődnek. A hónapokig elhúzódó karantén után vágynak arra, hogy megfelelő minőségű kiszolgálásban részesüljenek - például félpanziós- vagy teljes ellátásban.

Bármilyen szállástípust is választ a vendég, a szállásadók mindent megtesznek, hogy teljes biztonságot teremtsenek. Csak néhány példa, amely a partnereinktől származik:

 • Az étteremben levegőtisztító gép használata
 • Online check in-nél kontaktmentes bejelentkezés
 • Svédasztalos vacsora helyett tányérszervizes vacsora felszolgálása
 • A fürdőkben a víz klórszintjének megemelése egy olyan szintig, ami még az egészségre ártalmatlan, azonban a vizsgálatok szerint elpusztítja a vízbe kerülő vírusokat
 • Becsekkolásnál a recepción maszk és kesztyű biztosítása a vendégek számára
 • Masszázs helyiségekben minden vendég után fertőtlenítés
 • Az éttermi fogók és szedőeszközök fertőtlenítése rendszeresen az étkezések ideje alatt is 

Mi lesz a nagy belvárosi szállodák sorsa?

Az utazni vágyók részéről megjelent igények mind arra mutatnak, hogy elkülönülve, a tömegtől távol, biztonságosan szeretnének pihenni – ez a kis szálláshelyeknek kedvez.

A nagy szállodák esetében pedig a vendégek megtartásának kulcsa az, hogy elmagyarázzák, meg tudják ugyanazt a nyugodt biztonságot teremteni, amit egy apartman nyújthat a számukra.

A fővárosban sokkal lassabban fog regenerálódni a turizmus, mert míg vidéket a belföldi turizmus hajtja, és erre rakódik rá a külföldi forgalom, Budapesten ez pont fordítva igaz.

Mi változott a korlátozások lazítása óta? Milyenek az utóbbi hetek tapasztalatai?

A vidéki korlátozások enyhítése óta folyamatos növekedést tapasztalunk. Május 15-én a foglalások száma elérte a tavalyi év azonos napján beérkezett foglalások 90 százalékát, május 18-án pedig már több foglalásunk volt, mint egy évvel korábban.

A foglalások jelentős része nagyon közeli időpontra, legtöbbször az adott hét végére szól, tehát igen erős a kiszabadulási vágy.

A másik fontos jellemző, hogy milyen szálláshelytípust keresnek az emberek. A múltban a Szallas.hu-n a vendégek 50 százaléka választott szállodát, most ez az arány kevesebb, mint 35 százalék. Jelenleg keresettebbek a kisebb szálláshelyek. A május 20-ig beérkezett foglalásokat az apartmanok (30%) és vendégházak (23%) kategória vezeti.

Ami a pünkösdi hosszú hétvégét illeti a belföldi úti célok közül a következők a legnépszerűbbek. A TOP10:

 1. Siófok
 2. Eger
 3. Balatonfüred
 4. Zalakaros
 5. Gyula
 6. Nyíregyháza
 7. Hévíz
 8. Hajdúszoboszló
 9. Miskolctapolca
 10. Pécs

Az átlagos foglalási érték pünkösdkor 49 ezer forint. A foglalások kétharmada 50 ezer forint alatti. A legtelítettebb nap pedig május 30-a lesz.

Június egyelőre gyengébb a tavalyhoz képest, viszont július már erősödik. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére eső foglalások már 7 százalékkal túl is szárnyalták a rendszerben tavaly ilyenkor mért állást. A balatoni szállásoknál van még szabad kapacitás.

A balatonparti nyaralásokkal egyelőre óvatosak az utazók.

Jelentős a szabad kapacitás több balatoni városban: Balatonalmádiban, Balatonvilágoson, Balatonkenesén és Zamárdiban is, ahol felére esett a foglalások száma a következő hónapokra. A fürdővárosok, mint Miskolctapolca vagy Kehidakustány, sem vonzóak egyelőre. Felére esett vissza az érdeklődés. Egyelőre nem termálfürdőkbe és a közös medencés helyekre vágynak az utazók, inkább a különálló apartmanokat és vendégházakat részesítik előnyben. A wellnesshotelek is először a wellnessrészleg nélkül nyitnak ki országszerte.