Domokos László: Válsághelyzetben felértékelődött az állami támogatások szerepe

Hírek2022. márc. 29.Növekedés.hu

Egy ösztönző államnak nemcsak aktívnak kell lennie, hanem rajta kell tartania az ujját a gazdaság ütőerén, és a gazdaság pulzusszámának ismeretében hozni meg jól célzott intézkedéseit – mondta Domokos László, az Állami Számvevősszék elnöke „Az ösztönző állam – sikeres gazdasági újraindítás 2022” című szakmai konferencián.

Az ösztönző állam válságkezeléséről szóló új kötetet is bemutattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az állam gazdaságélénkítő szerepéről szervezett mai konferencián. 
A könyvvel kapcsolatban az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: állami és vállalati vezetők, valamint tudósok közreműködésével sikerült egy olyan értékközpontú és ezért értékteremtő könyvet összeállítani, amely a magyar gazdaság újraindításának sikertényezőit többféle nézőpontból mutatja be.
 
Kiemelte, hogy az elmúlt évek sikeres költségvetési konszolidációja, a válság negatív gazdasági hatásainak tompításában elért eredmények, majd a gazdaság gyors és dinamikus újraindítása több tanulsággal is szolgálhat.
Egyrészt válsághelyzetekben az állam szerepe felértékelődik, mivel a piac csak nagy veszteségek árán tud az új helyzetekhez alkalmazkodni, illetve az államnak aktív, ösztönző szerepet kell vállalnia, pótolnia kell a vállalkozások és a lakosság kiadásainak csökkentése miatt kieső keresletet, a költségvetési hiány és az államadósság növelésének árán is.
 
A támogatásoknak célzottabbaknak kell lenniük, olyanoknak, amelyek közvetlenül elsősorban nem a keresletet, hanem a kínálatot serkentik. Szemléletes lenne e célzott támogatásokat „drónpénzeknek” nevezni, utalva arra, hogy ezek is felülről jönnek, vagyis az állam adja a gazdaság szereplőinek, de jól megtervezett, bemért pontossággal.
 
Az Állami Számvevőszék már régóta szorgalmazza, hogy a költségvetési pénzek elköltését eredménykövetelményekhez kössék. Ennek a megvalósítására soha nem volt annyira szükség, mint a következő hónapokban, években lesz.
 
Az ÁSZ is fellőtte a saját megfigyelő drónjait. A múlt év ősze óta rendszeresen gyűjti a makrogazdasági és a költségvetési folyamatok adatait, és ezekről havi monitoring elemzést készít és hoz nyilvánosságra, a gazdasági helyzet ugyanis hónapról hónapra változik - mondta el Domokos László.