Döntött a WTO: Európai termékeket is megvámolhat Trump

Hírek2019. okt. 3.Növekedés.hu

Tiltott állami támogatást kapott az Airbus, ezért az Egyesült Államok 7,5 milliárd dollár értékben kivethet vámokat bármilyen európai termékre - a Kereskedelmi Világszervezet megállapítása szerint. Trump az európai autókra 25 százalékos vám kivetését fontolgatja.

A világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az Boeing és az Airbus vitája a tiltott állami támogatásokról immár 15 éve tart, most a Kereskedelmi Világszervezet az Airbus ellen döntött. Ez feljogosítja Washingtont, hogy 7,5 milliárd dollár értékben büntetővámokat vethessen ki európai termékekre, és a lehetőséggel Donald Trump élni is fog, ezt már korábban bejelentette. 

Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főtárgyalója már jelezte, hogy a WTO döntésének kézhez vétele után az amerikai kormányzat "azonnali hatállyal" vezet be megemelt vámtarifákat európai gyártású repülőgépekre és helikopterekre, továbbá olyan fogyasztási cikkekre, mint például sajtok vagy borok. A vámokat legalább addig fenntartják, amíg az Airbus törvénytelen állami támogatása fennmarad.

Lighthizer szerint a megemelt vámokat többek között olyan termékekre vetnék ki, mint például az európai gyártású repülőgépek és helikopterek, továbbá olyan fogyasztási cikkekre, mint például sajtok vagy borok. Donald Trump már korábban kilátásba helyezett 25 százalékos büntetővámot európai árucikkekre, sőt, konkrétan az autókat is említette.

Az amerikai elnök tehát a WTO döntésétől függetlenül fontolgatja 25 százalékos pótvám bevezetését európai gépjárművekre és autóalkatrészekre.

Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök döntése ez ügyben novemberre várható. Az Európai Unió novemberben hivatalba lépő új vezetői jelezték Washingtonnál, hogy szeretnék elkerülni a kereskedelmi háborút.

A világszervezet szerint az európai Airbus, és vetélytársa, a Boeing egyaránt dollárdmilliárdokban kifejezhető, szabálytalan szubvenciókban részesült - írja az Euronews.

–Várjuk ki, mit lép most az amerikai kormányzat. A világszervezetet szerint elvesztettük az ügyet, de ez nem bírósági per, hanem a nemzetközi jog érvényesítése, ami sajnos az Airbust sújtja– kommentálta a döntést Angela Merkel, német kancellár.

„Készen állunk arra, hogy az Egyesült Államokkal igazságos és kiegyensúlyozott megoldást találjunk az érintett repülőgyárak ügyére” – ez volt az Európai Bizottság válasza.

Az Európai Bizottság 2020-ban várhatóan hasonló ellenintézkedéseket vezethet be a Boeing ellen indított eljárás lezárultával.