Egy ábrában, hogyan oszlik meg most a világ GDP-je

Hírek2023. okt. 2.Növekedés.hu

Csökkent Európa részesedése a világ GDP-jéből, arányosan Kína is megelőzte, miközben Kelet-Ázsia átvette a vezető szerpet - derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató elemzéséből.

Az elmúlt időszakban a világ átalakulása felgyorsult, és olyan nemzetközi jelentőségű eseményekre került sor, mint a BRICS bővülése. A 2023-ig Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő BRICS egymástól távoli országok laza szövetsége, ugyanakkor növekvő gazdasági erőt és egyre nagyobb népességet képvisel.

Felmerül(t) a kérdés, hogy Európa milyen gazdasági súllyal rendelkezik a világban, mekkora a népessége más régiókkal összehasonlítva, és milyen várható gazdasági növekedési pályát futhat be. Magyarország mennyire illeszkedik az európai trendekbe? Európa felismeri-e a más régiókkal zajló versengést? Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató kutatója elemzésében ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A Goldmann Sachs (2022) előrejelzése arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a globális gazdasági súlypont eltolódásában kulcsszerepet játszik a népesség átrendeződése. 

A gyors népességnövekedés, amely jelen században átrajzolja a gazdasági nagyhatalmak sorrendjét a gyorsan növekvő populációra, vagyis a munkaerő jelentős bővülésére vezethető vissza.

Míg más régiókban új gazdasági nagyhatalmak tűnnek fel, addig a fogyatkozó népességű európai gazdaságok egyre lejjebb csúsznak a rangsorban. Így például Németország, amely egykor a világ harmadik legnagyobb gazdasága volt, a kilencedik helyre kerülhet, Brazília után. Ugyanakkor érdemes látni azt is, hogy alacsonyabb szintről  könnyebb nagyobb növekedési ütemet elérni, mint magasabb fejlettségi szintről.

A közép- és kelet európai térség gazdasági súlya 1,6-2,0 százalék között mozog 2010 és 2075 között. 

A csúcspont a 2040 és 2060 közötti időszak lehet 2,0% körüli súllyal a világ GDP-jében, amelyet követően kisebb mérséklődés következhet be. Utóbbi háttere nem a régió gazdasági lemaradása, hanem inkább más térségek népességének Európát lényegesen meghaladó növekedése.

Összességében azt látjuk, hogy a 2000-es évtized óta, amikor térségünk a világ GDP-jének mindössze 1 százalékát adta, régiónk folyamatosan erősödik. Kelet-Közép-Európa gazdasági súlyának növekedése a következő évtizedekben azzal együtt is folytatódhat, hogy Európa folyamatosan visszaszorul más régiókkal szemben.

Ez azt jelenti, hogy térségünk a Goldman Sachs előrejelzése szerint is képes lehet kihasználni erősségeit és adottságait a nemzetközi versenyben - írja Németh Viktória, az Oeconomus elemzője.