Egy könnyű módszer, aminek segítségével sikeresen kezelhetjük a pénzügyeinket

Hírek2021. szept. 6.B.F.

Az úgynevezett 50-30-20 módszer nevében a számok arra utalnak, hogy milyen arányban érdemes költeni az egyes területekre. Ha sikeresen kezeljük a pénzügyeinket, megtakarítást tudunk képezni, és a nem kötelező kiadásokra is elég pénz marad havonta.

Az 50-30-20-as módszer jó kiindulópont lehet, ha még nem találtuk meg a számunkra megfelelő pénzkezelési stratégiát, de szeretnénk tudni, hogyan osszuk szét a jövedelmet úgy, hogy mindenre maradjon pénz.

Az említett szabály alapján a jövedelmet három nagy kategóriába soroljuk: szükségletek, megtakarítás és befektetés, továbbá a nem kötelező kiadások. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

A fizetés 50 százaléka: szükségletek, fix kiadások

Ez a kategória foglalja magába az összes alapvető kiadást: például a bérleti díjat, a jelzálog fizetését, az élelmiszer vásárlását, a közüzemi szolgáltatásokat, az egészségbiztosítást, a hitelek fizetését és az autóval kapcsolatos kiadásokat.

A kötelező kiadásoknak bele kell férnie az 50 százalékos keretbe.

Ha meghaladják a jövedelmünk több mint a felét, akkor érdemes megnézni, hogy az ebbe a kategóriába tartozó kiadások egyikén lehet-e csökkenteni, végső esetben a következő kategóriából szükséges pénzt átcsoportosítani – írja a CNBC Make it cikke.

A fizetés 20 százaléka: megtakarítás és befektetések

Ebbe a kategóriába tartoznak a likvid megtakarítások, a nyugdíj-megtakarítás és minden egyéb befektetés is, például a brókerszámla is.

A szakértők általában azt javasolják, hogy annyi megtakarításunk legyen, amiből 3-6 hónapig fedezni tudjuk a kiadásokat, ha valami miatt nem tudnánk dolgozni.

Tehát először érdemes ennek az összegnek a megtakarítására koncentrálni, ezután következnek a hosszú távú beruházások.

A fizetés 30 százaléka: bármi, ami nem kötelező kiadás

Az utolsó kategóriában található minden olyan dolog, ami nem számít nélkülözhetetlen szükségletnek. Például utazás, HBO/Netflix előfizetés, éttermi kiadások, ruhavásárlások és a szórakozás.

A módszer értelmében ezekre a dolgokra a fizetés maximum 30 százalékát szabad költeni.

De ide tartozik az is, ha például egy szebb, és nem pedig egy olcsóbb autót vásárolunk, tehát azok az esetek, amikor egy felsőbb kategóriás termékre beruházunk.