Egy nap alatt megint 10 ezer menekült érkezett Magyarországra

Hírek2022. ápr. 23.MTI, Növekedés.hu

Az orosz támadások felerősödésével a korábbiaknál is jóval több menekült érkezik hazánkba is. Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 4644 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5736-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 756 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott az ORFK.

Közölték azt is, hogy az ukrajnai háború elől pénteken 584 ember, köztük 223 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba - tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkezőket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is - közölte a BRFK szombaton a police.hu oldalon.

Új menekülhullám jön a háború kiszélesedése miatt

A kelet és dél-ukrajnai fronton zajló orosz offenzívák felerősödése miatt egyre többen menekülnek. A hazai segélyszolgálatok kiveszik a részüket a menekültek ellátásából, ahogy korábban írtuk: eleve az a leghasznosabb, ha pénzadományt ajánlunk fel a menekülteknek.

Az ENSZ becslése szerint a február 24-én kezdődött orosz invázió óta több mint 5,1 millióan hagyták el lakhelyüket biztonságos menedéket keresve. A legtöbben, közel 3 millióan Lengyelországba menekültek, Romániába 780 ezren, Magyarországra 480 ezren, Szlovákiába 340 ezren, Moldovába 430 ezren, míg Oroszországba 550 ezren, Fehéroroszországba 23 ezren érkezhettek az ENSZ adatai szerint.

Ukrajnán belül 7 millióan hagyták el otthonukat a biztonságosabb régiókba.

Ez a második világháború utáni legnagyobb menekülthullám Európán belül.