Új atomrakétákat telepít Oroszország

Hírek2022. ápr. 23.Növekedés.hu

Nukleáris töltet szállítására is alkalmas, Szarmat nevű interkontinentális, ballisztikus rakétát telepítését jelentette be az orosz Rozkoszmosz Űrügynökség vezetője. A rakéták az Egyesült Államokra és Európára is képesek lesznek csapást mérni.

Új interkontinentális ballisztikus rakéták telepítését jelentette be Oroszország szombaton. Az új fejlesztésű, nemrég tesztelt Szarmat nevű rakéták telepítésének terveiről Dmitrij Rogozin, a Rozkozmosz Űrügynökség vezetője számolt be az az orosz állami televízióban - értesült a Reuters hírügynökség.

A rakétákat a szibériai Krasznojarszk megyében telepítik, Moszkvától 3000 kilométerre keletre. 

A Szarmat tíznél is több nukleáris robbanófejet képes hordozni, és több ezer kilométerre lévő célpontokat is képes lesz elérni akár az Egyesült Államokban, akár Európában. Rogozin az interjúban úgy fogalmazott, hogy a szuper-fegyver 30-40 évre képes garantálni Oroszország gyerekeinek és unokáinak biztonságát.

Moszkva csak szerdán számolt be az első tesztről, és nyugati katonai szakértők szerint több időre lesz szükség, mielőtt a rakéta bevethető lesz.

"A sikeres teszt komoly gondolkodnivalót ad azoknak, akik agresszívan fenyegetik" országát, jelentette be szerdán Putyin orosz elnök - írja az Euronews.

A nukleáris háború veszélye miatti azóta növekedett az aggodalom Nyugaton, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én egy olyan beszéddel indította meg ukrajnai invázióját, amelyben határozottan utalt Moszkva nukleáris erőire, és figyelmeztetett: minden olyan kísérlet, amely Oroszország útjába áll, "olyan következményekkel fog járni, amelyekkel még soha nem találkoztatok a történelmetek során".

A nukleáris tölteket szállítani képes rakéták telepítésével Moszkva szintet lépett, hiszen eddig csak verbális fenyegetéseket küldött. Finnországgal és Svédországgal szemben például többször is "súlyos következményeket" helyezett kilátásba, ha csatlakozni akarnának a NATO-hoz, ez esetben, mint mondták, kénytelenek lennének saját intézkedésekkel "helyreállítani az egyensúlyt" - emlékeztet az Euronews.

A Reuters szerint a rakéta fejlesztésének és a kísérleteknek az ad különös hangsúlyt, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok a kubai válság óta nem voltak ennyire feszültek.