Ma választ Franciaország: hajszállal vezet Macron Le Pen előtt

Hírek2022. ápr. 23.Sz.A.

Szűk többséggel Emmanuel Macron francia elnök még egy ciklusra kaphat bizalmat az elnökválasztás második fordulójában a legfrissebb felmérések szerint.

A második fordulóban bennmaradt kihívója, Marine Le Pen (Nemzeti Tömörülés) azonban még sok támogatót elhozhat az első fordulóban harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon (Lázadó Franciaország) jelölt támogatói közül. Nagyon sok múlik tehát a részvételi arányon, az öt évvel ezelőtt a második fordulóban 74,6 százalékos volt a részvétel.

A mérleg nyelve

A Mélenchon-ra szavazók száma az első fordulóban elérte a 7,7 millió főt, és ők jelenthetik a mérleg nyelvét a második fordulóban, a verseny ugyanis nagyon kiélezett. felmérések szerint a radikális baloldali támogatóinak fele nem döntött arról, elmegy-e szavazni, és ha igen, kire adja le a voksát.

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint a radikális Mélenchon-ra szavazók 48 százaléka egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban.

A legfrissebb felmérések szerint Macron elnök támogatottsága 53 és 57 százalék közöttire tehető - számol be a BBC. 

Le Pen kampányát a francia megélhetési problémákra, a magas inflációra, és az elmúlt években aktív sárga mellényes tüntetők követeléseire alapozta, kiemelve az elnök jó anyagi helyzetét. Leegyszerűsített kapmányszlogenje szerint a franciák most vasárnap "Macron vagy Franciaország" közül választhatnak.

Míg 2017-ben Macron győzelmét kevesen vitatták, ám 2022-ben a járvány miatti gazdasági problémák, a magas infláció, és az orosz-ukrán háború árnyékában a voksolás előtt csak hajszálnyi előny érzékelhető a jelenlegi elnök mellett.

Az első fordulóban a választási listákra feliratkozó 48 millió francia állampolgárból 9,7 millió adta le szavazatát a jelenlegi elnökre, míg 8,1 millió fő a Nemzeti Tömörülés elnökét támogatta.

Jean-Luc Mélenchon a radikális baloldali a Lázadó Franciaország vezetője került a harmadik helyre közel 22 százalékkal. Az Ötödik Köztársaságot eltörölni kívánó, szociális kérdésekre nagy hangsúlyt helyező szélsőséges irányzat összesen félmillió szavazattal kevesebbet kapott, mint Marine Le Pen, majdnem elérve a bejutást a második fordulóba.

A szavazók jórésze a megélhetését és életszínvonalának megőrzését tartotta szem előtt, és a korábbi évekhez képest kisebb mértékben kapott szerepet az a tényező, hogy egy-egy jelölt mennyire radikális, mennyire szélsőséges irányzatot képvisel.

A francia elnökválasztás első fordulója után jól látszódott, hogy Macron elnöknek a klasszikus pártok kiszorítására tett kísérlete 2022-re végérvényesen sikerült - véli a növekedés.hu-nak írt elemzésében Fejérdy Gergely, a Külgazdasági és Külügyi Intézet vezető kutatója.

A közel 60 évig domináns két nagy politikai formáció - szocialista és republikánus - teljesen kimúlni látszik.

Az elnökválasztásról szóló teljes elemzést itt olvashatják.