Egy szem kukorica-vetőmag már több mint egy forint

Hírek2022. dec. 23.Növekedés.hu

Mérföldkőhöz érkezett a hazai mezőgazdaság, jól példázza ezt az is, hogy egy szem kukorica-vetőmag ma már egy forintnál is többe kerül. Ez közvetlenül is utal arra, hogy komolyan figyelni kell a termelékenységre, a költségekre. Nem kérdés, szükség van képzett agrárgépészekre, hogy minél hatékonyabbá tudják tenni a termelést – többek között erről, a mezőgazdasági ágazatban lévő kihívásokról, az utánpótlás képzéséről és a munkavállalók értékéről beszélt Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető az AXIÁL Kft. bajai központjában tartott sajtóeseményen.

A képzett mezőgépész a válasz a növekvő költségekre

A mezőgazdaságban dolgozóknak az jelenti ma a legnagyobb kihívást, hogy szinte kivétel nélkül minden költségelem növekedett/növekszik. E mellett szembe kell nézni a szállítási láncok akadályoztatásával, a belsőégésű motorok kivezetésének kérdésével, az euró árfolyamának változásával, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése iránti vággyal.

Összességében ezen körülmények jellemezte gazdasági környezetben kell a mezőgazdaságnak, a mezőgazdasági szereplőknek érvényesülniük

mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vállalat bajai sajtótájékoztatóján.

„Az agrárium mérföldkőhöz érkezett: egy szem kukorica vetőmag immár több mint egy forintba kerül. Hogy ez mit jelent? A költségek kezelése, vagyis a termelékenység a korábbiaknál is sokkal hangsúlyosabbá vált. Pontosan ezért van szükség képzett agrárgépészekre, mert ebben a környezetben rajtuk múlik ez a kérdés. Az ő szakértelmükön múlik, hogy jó helyre kerül-e a vetőmag, s lesz-e belőle egy egész cső, vagy rossz helyre jut és nem kap megfelelő műtrágyát, csapadékot, így a hozamok elmaradnak a remélttől” – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető újságíróknak tartott előadásában.

Összességében ezen körülmények jellemezte gazdasági környezetben kell a mezőgazdaságnak, a mezőgazdasági szereplőknek érvényesülniük  mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vállalat bajai sajtótájékoztatóján.

Az infláció előrehozta a gépvásárlásokat

Magyarország egyik vezető mezőgazdasági és építőipari-gépkereskedelemmel és bérbeadással foglalkozó cégcsoportja tavaly 104 milliárdos nettó árbevételt könyvelhetett el, az idén ez az összeg meghaladja a 140 milliárdot is.

A növekedés egyik magyarázata, hogy sokan a meglóduló infláció hatására előrehozták gépvásárlásaikat.

A helyzet egyáltalán nem könnyű, a külső gazdasági, illetve háború okozta ellátási nehézségek ezen a piacon is markánsan jelentkeznek. Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat tompítani tudják, az AXIÁL folyamatosan olyan beruházásokat hajt végre, amellyel fejleszti telephelyeit, raktárrendszereit az alkatrészellátás gyorsítása érdekében. 

A gépek, eszközök működtetéséhez ugyanis elengedhetetlen egy gyorsan elérhető alkatrész-raktárkészlet. A beruházás legújabb állomásai a november 29-én Felsőzsolcán átadott új telephely, illetve a december 5-én hivatalosan is üzembe helyezett bajai mobilműhely. Jövőre a székesfehérvári, a szolnoki és a pécsi bázis bővítése van tervben. „Az agrárcégek számára szükség van a folyamatos fejlesztésekre.

Ez alól az AXIÁL sem kivétel. Mindig arra kell törekedni, hogy innováció terén az élen, az elsők között álljunk, mert akkor tudjuk a legjobb eredményeket elérni. Ez kényszer is, hiszen a piactársak karnyújtásnyira haladnak mögöttünk.” – fogalmazott.

Fókuszban a munkavállaló

A mostani gazdasági körülmények között a cégek számára a munkavállaló jelenti az egyik legnagyobb értéket. Éppen ezért a felelős foglalkoztatói hozzáállás kiemelt szerepet kap az AXIÁL életében. Ennek jegyében pl. 200 ezer forintos egyszeri rezsitámogatásban részesítették a dolgozókat,

miközben folyamatosan azon munkálkodnak, hogy munkavállalóik számára minél jobb munkakörülményeket biztosítsanak.

Nem titkolt cél a dolgozói elégedettség fokozása egyrészt az emberek megtartása érdekében, másrészt azért, mert a munkáját örömmel végző csapat tud legjobban ráhangolódni az ügyfél igényére és tudja maradéktalanul kiszolgálni azt. 

A törekvés sikere számokkal is mérhető: az AXIÁL-nál mindössze 6 százalékos a munkavállalói fluktuáció, ami csupán töredéke a KSH által a magyar gazdaságban, 2021-ben általánosan mért 32 százaléknak.

Társadalmi szerepvállalás 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vállalkozás sokszínű társadalmi szerepvállalásának része volt például, hogy tavaly az AXIÁL Jótékonysági Futás nevezési díjainak és a tulajdonosok felajánlásának köszönhetően 5 millió forintot folyósítottak a Bajai Szent Rókus Kórház számára, 2022-ben pedig ugyancsak az így befolyt összegből az Országos Mentőszolgálat Bajai Mentőállomásának adományoztak 5 millió forintot.

Meg kell szólítani a fiatalokat

A mezőgazdasági szektorban jelentkező kihívásokra adott válaszként, elsősorban a fiatal szakemberállomány biztosítása érdekében a cégcsoportnak kiemelten fontos a pályaválasztás előtt álló új generáció elérése, megszólítása.

A cégvezető vallja, hogy az agrárszektor jövőjének kulcsa a fiatalok kezében van.

Az AXIÁL Kft. éppen ezért küldetésének érzi az agrárgépészképzés támogatását. A területen a legnagyobb problémát még mindig a szakoktatók hiánya jelenti.

„Ha nincs, aki tanítsa a fiatalokat, az a piaci folyamatokra is hatással lesz, hiszen bármennyire is professzionális, high-tech gépek vannak, hozzáértő vezető nélkül keveset érnek. A mezőgazdaságnak nem több lóerőre, hanem több IQ-ra van szüksége” – jegyezte meg Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető. Szerinte a problémákról világosan kell beszélni, de nem érdemes kétségbeesni, előre kell menekülni. Ezért szükséges nagy hangsúlyt fektetni a fiatalok oktatására, illetve az agrárszektor népszerűsítésére.