Egyre kevesebben tartják be a maastrichti feltételeket: reform előtt állhat az EU?

Hírek2023. feb. 20.Növekedés.hu

Az EU fiskális szabályainak fenntarthatósági reformja – ezzel a címmel szervez közös, online webináriumot a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Levegő Munkacsoport 2023. február 21-én, kedden 14 órától a Webexen és az MKT YouTube-csatornáján.

A rendezvény apropóját az adja, hogy a Climate Action Network Europe éghajlatvédelmi civil hálózat és más, fenntarthatósággal foglalkozó szervezetek konkrét szakpolitikai javaslatokat tettek arra, hogy az Európai Unió fiskális kormányzásának reformja hogyan tudná magába foglalni az EU klímaügyi vállalásait. Egyre többen vélik úgy ugyanis, hogy a fiskális és monetáris konzervativizmusra építő keretrendszer reformra szorul.

Az uniós irányelvek, a monitorozási és értékelési szempontok újragondolása azonban nem történhet meg csupán szűken értelmezett közgazdasági szempontok szerint, hanem szükség van a környezeti, fenntarthatósági szempontok figyelembe vételére is. A rendezvény témáját adó javaslatcsomag összefoglalója ezen a linken elérhető.

A rendezvény keynote előadásait Pogátsa Zoltán habilitált egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke tartják.

A bevezető előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői 

  • Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, az MKT Állanháztartási Szakosztályának elnöke és 
  • Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT elnökségi tagja, a Versenyképességi Szakosztály elnöke lesznek.

Felkért hozzászóló: Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság korábbi tagja, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke.

A beszélgetést Terták Elemér, a K&H Bank Felügyelőbizottságának elnöke, MKT elnökségi tagja, a Pénzügyminisztérium korábbi államtitkára, az Európai Bizottság belpiaci főigazgatóságának pénzügyi intézményekért felelős korábbi igazgatója moderálja.

A rendezvény megtekintéséhez szükséges információk:
YouTube-link: https://www.youtube.com/@magyarkozgazdasagitarsasag
Webex-link: https://magyarkozgazdasagitarsasag.my.webex.com/magyarkozgazdasagitarsasag.my/j.php?MTID=m1a3591ce412c45d65c8e4a210d8fe08c
Meeting number: 2375 686 5217
Password: EUfiscal2023