Egyszerű és gyors nyálmintateszten dolgoznak magyar kutatók

Hírek2020. szept. 15.Haiman Éva

A koronavírus-fertőzöttség kimutatására jelenleg használt PCR-teszteknél jóval egyszerűbb és gyorsabb, beavatkozást nem igénylő, nyálmintagyűjtésen alapuló szűrésen dolgoznak a Semmelweis Egyetemen.

Június óta vizsgálják Covid-19 fertőzötteken annak a diagnosztikai módszernek a hatékonyságát, amelyen a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben.

A COVID-19 diagnosztizálására használt PCR-teszt elvégzéséhez is az orrból és a garatból nyernek mintát, amelyet csak erre képzett egészségügyi szakember tud levenni megfelelő védőfelszerelésben, továbbá a páciens számára kis kellemetlenséggel járhat.

Ennél sokkal egyszerűbb és gyorsabb a nyálminta begyűjtése, amihez sem érintkezés, sem szakavatott mintagyűjtő személyzet nem szükséges, így sokkal optimálisabb lehet széles körű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére – mutatott rá az Orálbiológiai Tanszék vezetője.

Az egyetemi híreknek nyilatkozó Varga Gábor azt mondta, az eddigi eredmények szerint ez a vizsgálati módszer ugyanolyan eredményes, mint a PCR-tesztek. A témában megjelent nemzetközi tanulmányokból a Szegedi és a Pécsi Tudományegettem közösen végzett metaanalízisük eredménye megjelent a Frinters in Medicine című tudományos lapban. Ez a nemzetközi adatok alapján végzett elemzés is azt mutatta, hogy a nyálmintából való tesztelés hatékony és ígéretes alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott orr-garat mintavételnek. Ahhoz, hogy a mindennapokban is alkalmazni lehessen, még optimalizált és validált módszereket kell bevezetni a tároláshoz, szállításhoz és mintavételezéshez – közölte Varga Gábor.