Együtt a fenntarthatóságért: szeptember 23 a nemzetközi hulladékgyűjtő nap

Hírek2022. szept. 22.Növekedés.hu

Világszerte szeptember 23-át tekintjük a nemzetközi hulladékgyűjtő napnak. E jeles nap az újrahasznosítás és a fenntarthatóbb alternatívák választásának jelentőségére, valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ahogy az élelmiszeripar, textilipar vagy éppen a gépjárműipar esetében, úgy az építőiparban is egyre több lehetőségünk van a környezettudatosabb megoldások választására, a munkálatok során keletkező hulladék csökkentésére.

Élelmiszerek esetében a maradékmentés, vagy a csomagolásmentes boltokban való vásárlás, textiltermékek esetében a használt-ruha vásárlás és garázsvásárok – de mi képviseli a fenntartható szemléletet az építőiparban?

Mielőtt bármilyen települési vagy gyártási hulladék keletkezne, már azzal is tehetnek egy hatalmas lépést a zöld irányba a szektor képviselői, hogy próbálják helyben vagy legalábbis minél rövidebb szállítási útvonalon megoldani a beszerzéseket.

A következő fázisban, az alapanyagok gyártása során a rengeteg minőségbiztosítási előírás mellett számos önkéntes vállalással (pl. az üzemi területek folyamatos locsolásával és pormentesítésével) támogathatóak a környezetvédelmi szempontok. A gyártás során bizonyos mennyiségű szervetlen hulladék és légnemű melléktermék is keletkezik, de utóbbiak egy részének megkötéséért maga az építőanyag is „tesz”: a vakolatok kötőanyagaként használt mészhidrát előállítása égetett mészből történik, melynek égetése során ugyan széndioxid szabadul fel, de a mészhidrát úgy alakul vissza mészkővé a habarcsokba épülve, hogy ugyanannyi széndioxidot meg is köt – ez egyfajta „természetes recycling”.

A cél az, hogy ezek a folyamatok minél inkább támogathatóak legyenek mesterségesen is, a nyersanyagok minél többszöri felhasználásával, a hulladékok hasznosításával-visszaforgatásával, innovatív fejlesztésekkel.

A Baumit olyan „recycling beton” fejlesztésén dolgozik, melynek szemcséi százszázalékosan újrahasznosítottak; az innovatív szemcsés anyag (sóder) kavics vagy mészkő lehet.

Hazánkban a vállalat néhány hónapja vezette be az All In Beton B20 terméket, amelynek a csomagolása feloldódik a friss betonban keverés közben, ezáltal a termék részévé válik. A beton zsákjának anyagában található rostok a kész beton természetes szálerősítésévé válnak, ezáltal valósul meg az újrahasznosulás. Nemcsak azért fenntartható, mert a csomagolásból nem keletkezik hulladék, hanem azért is, mert a kivitelező kevesebb porterhelésnek van kitéve a használata közben, mint a hagyományos csomagolású termék esetében.

De mennyi papírzsák-hulladéktól is mentesülhet majd a környezet ezzel az innovációval? 2022-ben a Baumit termékeit illetően ez várhatóan kb. 16 000 zsákkal kevesebb hulladékot jelent majd – éves szinten a Baumit ügyfelei összesen kb. egymillió zsákot vásárolnak, hosszú távon pedig egyre többet. Minél több hasonló iparági újítást vezetnek be, annál inkább csökken a környezet terhelése. A kivitelezők és építtetők felelőssége abban rejlik, hogy az iparági újításokhoz hozzájáruljon azzal is, hogy az építési területen keletkező hulladékokat minél jobban újrahasznosítsa.

A nemzetközi hulladékgyűjtő nap – ahogyan a többi zöld világnap, így például a szeptember 30-i csomagolásmentes nap is – arra hívja fel a figyelmet, hogy sosem késő elkezdeni a környezettudatos magatartást, a fenntarthatóbb alternatívákban való gondolkodást.

Nemcsak a termelői, hanem a fogyasztói oldalnak is figyelemfelhívás: minőségi alapanyagválasztással hozzájárulhatunk a hulladékmennyiség csökkentéséhez, az energiatakarékosabb otthon kialakításához.