Elég rossz ára van a magyar exportbornak

Hírek2019. nov. 25.Növekedés.hu

Az Eurostat adatai szerint egy liter román exportra kerülő bor ára 1,69 euró. Legdrágábbak a francia borok, 6,37 euró literenként. Bulgária átlagosan 1,18 euróért exportál egy liter bort, Magyarország pedig literenként kevesebbet kap, mint 1 euró.

Románia, a világ és Európa egyik legnagyobb bortermelője nagyon kevés bort exportál, olyannyira, hogy összességében borimportőr - olvasható a romania-insider.com hírportálon. 

Az ország a Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet (OIV) adatai szerint 2018-ban rekord mennyiségű, 5,1 millió hektoliter bort állított elő, ami a hatodik legtöbb az EU-ban és 13. a világon. 

Exportra ebben az évben csak 180 000 hektoliter jutott, ami az Európai Unió borexportőrei között csak a 17. helyezéshez elegendő. Az Eurostat statisztikái alapján Románia e tekintetben elmaradt Dániától, Ausztriától, Szlovákiától és a szomszédos Bulgáriától is, pedig ezekben az országokban a borgazdaság mérete jóval kisebb.

Az export aránya a román borágazatban csak 3,5 százalék. Európa legnagyobb borexportőre, Spanyolország esetében az export a hazai termelés 40 százalékát teszi ki. Magyarország, ahol a 2018. évi termelés becslések szerint 3,4 millió hektoliter volt, körülbelül annak felét, 1,15 millió hektolitert exportált. Még Bulgária is, ahol hozzávetőleg 1 millió hektoliter bort állítanak elő évente, termelésének negyedét külföldön értékesítette. 

Románia nemcsak borexportőrként nyújtott szerény teljesítményt. Az elmúlt években nettó borimportőr volt: 2018-ban 347 000 hektoliter bort vásárolt külföldről, közel kétszer annyit, mint amennyit exportált. Az EU 10 legnagyobb bortermelője közül csak Németország és Ausztria nettó importőr.

A pénzügyi összefüggések tekintetében sem jobb a helyzet. Románia borexportja 2018-ban 30 millió eurót tett ki, kevesebbet, mint Svédország kivitele (31 millió euró), pedig Skandináviában a borászatnak nincsenek komoly hagyományai. 

Meglepő, hogy az EU legnagyobb 10 borexportőre között két kis ország is található: Lettország és Litvánia. Előkelő helyezésüket azonban mindketten magas import szintjüknek köszönhetik, amelyek jó részét reexportálják. 

A legnagyobb értéket képviselő borexporttal, 9,3 milliárd eurós bevétellel Franciaország dicsekedhet. A második helyen 6,2 milliárd euróval Olaszország, a harmadikon közel 3 milliárd euróval Spanyolország áll. 

Románia átlagosan olcsóbb borokat exportál, mint a legnagyobb EU-termelők többsége. Egy liter román export-bor ára az Eurostat adatai alapján 1,69 euró. Legdrágábbak a francia borok (6,37 euró literenként), majd az olaszok (3,16 euró), a németek (2,78 euró) és a portugálok (2,7 euró). Meglepő, hogy a spanyol export borok átlagára csak 1,44 euró.

A román borok ára ugyanakkor drágább, mint a szomszédos országok italai. Bulgária átlagosan 1,18 euróért exportál egy liter bort, Magyarország pedig literenként kevesebbért, mint 1 euró. 

A megművelt szőlő-ültetvények nagysága tekintetében Románia világszerte a 11. helyen áll, 191 000 hektáros területtel. A bor-termelés tekintetében a 13, a bor-export vonatkozásában a 35. helyezést érdemelte ki.

A 2017-es esztendőben a románok az OIV adatai szerint 4,1 millió bort ittak meg, ami a világon a 14. legjobb nemzeti teljesítmény.