Heves harcok Bahmutért: folyamatos rakétatámadás alatt áll a város

Hírek2023. márc. 3.MTI

Az orosz erők nem hagynak fel a Donyeck megyei Bahmut teljes körbekerítésére tett erőfeszítéseikkel - közölte az ukrán vezérkar péntek esti harctéri helyzetjelentésében.

A kijevi katonai vezetés közleménye szerint az orosz hadsereg fő csapásirányait Bahmuton kívül a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a donyecki régióban Liman, Avgyijivka és Sahtarszk felé jelölte ki.

A vezérkar hozzátette, hogy az orosz csapatok pénteken harminc légi- és hat rakétacsapást hajtottak végre, valamint több mint húsz támadást rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán erők öt csapást mértek orosz élőerő- és katonai felszerelés-összpontosulásokra, továbbá lelőttek egy orosz Szu-34-es repülőgépet és egy ZALA típusú drónt.

Az ukrán szárazföldi erők sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy Olekszandr Szirszkij vezérezredes, a keleti hadseregcsoport parancsnoka pénteken ismét felkereste a Bahmutban szolgáló ukrán katonákat.

A parancsnok az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint ezt megelőzően február 25-én járt Bahmutban. "Az orosz megszállók a hadsereg reguláris alakulatai mellett a Wagner zsoldoscsoport jól képzett tagjait küldték a város elfoglalására.

Heves harcok dúlnak a városban és környékén" - írta közleményében a sajtszolgálat.

A hadifoglyokkal való bánásmódért felelős ukrán parancsnokság beszámolt arról, hogy az elmúlt fél évben 9836 orosz katona adta meg magát az erre a célra létrehozott weboldalon keresztül.

Annak ellenére, hogy a Roszkomnadzor orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság rendszeresen próbálja blokkolni a hozzáférést, az Élni akarok nevű weboldalt több mint 14 millióan keresték fel, 84 százalékuk az Oroszországi Föderáció területéről

- írta közleményében a parancsnokság.

Megjegyezte, hogy az orosz katonákon kívül rokonaik és barátaik is jelentkeznek a forródróton, mert azok a mozgósított oroszok, akik Ukrajnában vannak, gyakran nem férnek hozzá az internethez és az egyéb kommunikációs eszközökhöz.