Moody's: Maradt Magyarország besorolása, ezekkel az országokkal vagyunk egy adósság-kategóriában

Hírek2023. márc. 4.Sz.A./MTI

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő tegnap, így érvényben maradt a befektetési ajánlású, "Baa2" szintű, magyar szuverén osztályzat és annak stabil kilátása. Mindenképp jó hír, hogy a S&P és a Fitch hitelminősítő január végi leminősítéséhez nem csatlakozott a Moody's. A forint tegnap kissé gyengült, ma reggel jelenleg 379 forintot kellett adni egy euróért.

A magyar államadósság-kötelezettség besorolását a Moody's 2021 szeptember vége óta tartja Baa2-es szinten, stabil kilátással.

Ebben a kategóriában Horvátország, Portugália, Kazahsztán, Mexikó és Kolumbia szerepel.

A régiós országok közül Lengyelország és Szlovákia az A2-es, Csehország Aa3-as besorolásban van jelenleg a Moody's szerint.

A magyar államadósság-kötelezettségeket mindhárom globális hitelminősítő a befektetési kategóriában tartja nyilván.

A magyar államadósság GDP arányosan mérve tavaly év végén a GDP 72,9 százalékára süllyedt, idén év végére a Pénzügyminisztérium becslése szerint 69,7 százalékra mérséklődik.

A magyar államadósság a GDP százalékában (2012-2022)

A magyar államadósság a GDP százalékában (2012-2022)

Január végén az S&P BBB mínusz kategóriába minősítette le a magyar államadósságot stabil kilátással, míg a Fitch-nél BBB kategóriában van a magyar adósság negatív kilátással.

Az S&P január végi leminősítésének fő oka a magas infláció és a bizonytalanná váló nemzetközi környezet volt.

A hitelminősítők előrejelzése szerint Magyarország idén

- elkerüli a recessziót,

- magasan marad a foglalkoztatottság,

- erős marad a bérdinamika,

- az uniós átlagnál magasabb marad az infláció, valamint

- csökken az államháztartási hiány, és az államadósság-GDP arány.

Mindhárom hitelminősítő azzal a forgatókönyvvel számol, hogy sikerül megállapodni az uniós források lehívásáról.

A GDP volumenváltozása

A Moody's legközelebb szeptember 1-én veszi napirendre a magyar államadós-besorolás minősítését. A szuverén osztályzatok felülvizsgálata nem kötelező a kitűzött időpontokban.

Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az európai uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon a hitelminősítőknek el is kell végezniük e vizsgálatokat.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő - a Moody's mellett a Fitch Ratings és a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege, az S&P Global Ratings - egyaránt a befektetési ajánlású sávban tartja nyilván Magyarországot.