Elkezdte munkáját az első vércukorszint jelző kutya

Hírek2019. szept. 13.Harle Tamás

Szolgálatba állt Keksz. Az első magyarországi cukorszint jelző kutya a  hatesztendős Hanga mellé „szegődött”, hogy hű társként az alacsony vércukorszint okozta rosszullét megelőzésében segítse kis gazdáját. Kiképzése két éven át tartott és közel kétmillió forintba került. Hazánkban terápiás, rohamjelző és egyéb segítő kutyák kiképzésére évente csaknem ötvenmillió forintot lehet megpályázni; ez ugyan nem kevés, de a sokszorosára lenne igény.

Hanga egyike azon 3500 magyar gyereknek, akik az 1-es típusú cukorbetegséggel kénytelenek élni. Cikkünk készítése során húsz családdal beszéltünk és bár ez nem tekinthető reprezentatív felmérésnek, az általunk megkérdezettek fele számolt be arról, hogy gyermekük minden szabály betartása és a legnagyobb odafigyelés ellenére is került már vészhelyzetbe. 

Az éjszakák különösen kritikusak. Hiszen nem lehet állandóan felébreszteni a gyereket. Nem csoda, hogy Hangáéknál hatalmas megkönnyebbülést hozott Keksz „munkába állása”. A csaknem kétéves kiképzési folyamat során a vörös színű uszkárt arra trenírozták, hogy ne csak az esetleges rohamot jelezze, de képes legyen akár előre kiszimatolni az alacsony vércukorszint közeledtét. És ez egy cukorbeteg gyerek esetében életmentő figyelmeztetés.

Hanga életének eddigi hat éve sajátos módon egybeesett a vércukorszintmérők rohamos fejlődésével, eleinte szúrni kellett minden méréshez, utána jött a bőr alá beszúrható szenzor, amit egy chippel lehetett leolvasni, ma pedig már a mobiltelefonos applikációval bármelyik pillanatban láthatjuk, mi a helyzet.

– meséli nagy lendülettel az édesanya, Siklóssy-Kókay Zsófia. 

Mint, elmondta, a telefonos applikáció is nagy segítség volt, hogy ne aggódják túl, és ne a rettegés uralja az életüket. De Keksz - a kutya - egy újabb hatalmas biztonsági zónát ad. A műszer mindig az adott pillanatnyi értéket tudja jelezni, a kutya azonban képes megérezni azt is, ha az elkövetkező percekben várható egy hirtelen cukorszint esés.

Az talán a legjobb, hogy van még valaki, aki rajtunk kívül is felügyel, vigyáz Hangára

hangsúlyozza az édesanya

Nem simogathatta senki más

A kutyát idegen nem simogathatja és kifejezetten fontos volt, hogy a kiválasztott kutya se igényelje úton-útfélén a figyelmet és a simogatást. 

Semmiféle gyakorlati tapasztalatunk nem volt, így a külföldi szakirodalom mellett egy nemzetközi hírű előadót is meghívtunk 2017-ben, hogy Keksz a lehető legjobb kiképzést kapja. Lényeges volt a kutya mérete, illetve az is pozitív, hogy nem hullik a szőre. Temperamentumra egy önálló, magabiztos kutyát kerestünk, azt pedig tudtuk, hogy a gazdával való együttműködési készségben az uszkárfajta kiváló, így a többi jellemzőre tettük a hangsúlyt

– eleveníti fel a kezdeteket Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület vezetője. 

Hanga korábban kifejezetten tartott a kutyáktól, ám Kekszet, aki leginkább egy plüsskutyára hasonlít, az első pillanatban megszerette. A kiképzés során a törpeuszkárt a szagok alapján trenírozták. A kislány nyálmintáit kellett felismernie és jeleznie, ha az alacsony vércukorszintet jelző szagot érzi.

Keksz diplomás vércukorszint jelző lett

A NEO vezetője rengeteg segítőkutya kiképzésében vett már részt, de elmondása szerint Keksz betanítása lényegesen több időt és energiát igényelt, mint bármelyik más négylábúé. A rohamjelzőket kizárólag a gazdijuk mellett tudják képezni, és ez embertől, kutyától egyaránt nagy koncentrációt igényel.

A hivatalos kiképzés (amelynek költsége mintegy 1,6 millió forintot tett ki) végén a törpeuszkár lenyűgözte vizsgáztatóit, „diplomás” rohamjelző kutya lett.

Bizonyítványa lehetőséget biztosít arra, hogy – vakvezető és mozgássérülteket segítő társaihoz hasonlóan – mindenhová a gazdájával tartson. Kekszet a rohamjelző segítőkutya kategóriában vizsgáztatták le s Magyarországon a két epilepszia rohamjelző kutya mellett jelenleg az egyedüli, aki cukorszint-jelző kutyaként praktizál. 

Hanga hamarosan iskolába megy, és az intézmény nem zárkózik el attól, hogy egy idő után, amikor már az osztálytársak is megszokják a kutyus jelenlétét, akkor Keksz ott is a kislány mellett legyen. Különösképpen fontos lehet ez, hiszen ma már a műszereket megelőzve képes figyelmeztetni a közelgő bajra.