A külföldi autók csak teljes áron tankolhatnak, csökkennek az állami kiadások, 800 milliárd forintos extraprofit-adó jön

Hírek2022. máj. 26.Dajkó Ferenc Dániel

Jövőre már csak 3 és fél százalék lesz a költségvetési hiány és 5,2 százalékos inflációval számol a kormány. Csak magyar forgalmival lehet 480 forintért tankolni a hazai kutakon. A különadókból a kormány több mint 800 milliárd forint többletbevételre számít. Csökkenti a kiadásokat a kormány. Drágulhatnak a dohánytermékek és az alkoholos italok. Módosulhat a KATA - hangzott el a Kormányinfón.

4,1 százalékos GDP növekedést várnak jövőre

A legfontosabb cél, ám egyben egy nehéz feladat, az árstopok és a rezsicsökkentés megvédése, annak érdekében, hogy válságálló legyen a magyar gazdaság. Mivel a kialakult háborús helyzetnek gazdasági következményei is vannak, ezért a kormány létrehozta a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot.

Nem a háborútól, hanem egy humanitárius katasztrófától és a háború gazdasági hatásitól kell közvetlenül tartanunk

- fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, az új kormány megalakulása utáni első Kormányinfón, amelyen Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is részt vett.

Nem a háborútól, hanem egy humanitárius katasztrófától és a háború gazdasági hatásitól kell közvetlenül tartanunk  - fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterGulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 26-i Kormányinfón; Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A tárcavezető ismertette, a kormány jövőévi költségvetési tervezetét. Ez alapján:

- idén el akarják élni a 4,9 százalékos hiánycélt, jövőre pedig 3,5 százalékos hiánycélt tűztek ki.

-a jövő évben 68 ezer milliárdos GDP-vel számolnak és 4,1 százalékos GDP növekedést várnak

-az infláció 5,2 százalékon alakulhat

-a költségvetési főösszeg 28 ezer milliárd forint lesz

Gulyás Gergely kiemelte, hogy fontos megerősíteni a Honvédséget, miközben az infláció és az emelkedő kamatok miatt igazságtalan extraprofithoz jutó vállalatokat meg kell adóztatni. A különadókból a rezsicsökkentést és a haderőfejlesztést fogja finanszírozni a kormány. A haderőfejlesztés terén szeretnék a jelenleg zajló fejlesztéseket felgyorsítani - húzta alá.

Rendkívüli szigorítás a kutakon

Rendkívüli bejelentést tett a miniszter a benzinárstoppal kapcsolatban. Mivel nálunk a legolcsóbb az üzemanyag a régióban, ezért rengeteg volt a visszaélés az üzemanyag ársapkával. Sok volt az üzemanyag turista. Épp ezért holnaptól csak a magyar forgalmival rendelkező autók tankolhatnak a befagyasztott 480 forintos áron a hazai kutakon - ismertette.

A benzinkutak így kétféle árat érvényesíthetnek majd. A külföldi autósok felé egy piaci árat, míg a magyar autósok felé az árcsökkentett árat. A forgalmi enegedélyeket a kutasok ellenőrzik majd.

Változhat a KATA

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy szeretnék visszaszorítani a KATA-t arra a területre, amelyre eredetileg szánták. Jelenleg ugyanis vannak akik visszaélnek a KATA adta lehetőségekkel. Például cégvezetők a fizetésük egy része után KATA-val adóznak. Épp ezért jelenleg olyan szabályozási formát keresnek, amely segítségével a KATA újra az eredeti feladatát láthatja majd el. Ennek keretén belül évi 18 millió forint bevételig tervezik kibővíteni a KATA-t. 

Környezetszennyező a rakpart lezárása

Minél több híd köti össze a Dunán Budát és Pestet annál jobb. A rakpart autómentessé tételét azonban Gulyás Gergely elfogadhatatlannak tartja.

A környezetszennyezés legborzalmasabb vállfaját szabadította Budapestre a főpolgármester azzal, hogy miatta dugókban állnak a budapesti autósok 

-hangsúlyozta.

A rakpart nélkül Budapest meg fog bénulni. 

Olajembargó

Guylás Gergely az olajembargóról is beszélt. A Bizottsággal folytatott vita során nem az időbeli haladék kapcsán zajlik a vita. Ezen a téren hajlandó lenne engedni Brüsszel. Magyarország az olajembargót akkor fogja elfogadni, ha az EU megfizeti az orosz olajról való átállás költségeit és garanciákat ad arról, hogy ez az átállás megvalósítható.

Türelmet kérnek

A kormány néhány hónap türelmet kér a pedagógusoktól és a rendvédelmi dolgozóktól - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, látják, hogy indokolt a béremelés és már a kormányfő is jelezte hogy szükség van rá.

A különadók részleteit ismertette Nagy Márton

A különadókból a kormány több mint 800 milliárd forint többletbevételre számít - ismertette Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. 

A különadókból a kormány több mint 800 milliárd forint többletbevételre számít - ismertette Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a május 26-i Kormányinfón; Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A különadók a jelenlegi ágazati különadók felett történnek kivetésre - tudatta. A kirótt adót még most előre 2022-re be kell fizetnie a vállalatoknak. Az adót éves szinten fogják kivetni és rendeleti úton szedik majd be. A most bevezetésre kerülő különadók a bankszektort, a biztosítói szektort, az energiaszektort, a kiskereskedelmi szektort, a légitársaságokat és a gyógyszerforgalmazói szektort érintik, valamint reklámadót vetnek ki 2023. január elsejétől. A gyógyszerforgalmazói szektorra kirótt különadó nem érinti a kis gyógyszertárakat. A különadók összegszerűen a következőképp oszlanak meg az egyes ágazatok között:

Bankszektor - extraprofit különadó és tranzakciós illeték kibővítése összesen 300 millárd forint, ebből 50 milliárd a tranzakciós illeték kibővítése
Biztosítói szektor 50 milliárd forint
Energiaszektor 300 milliárd forint
Kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forint
Telekommunikációs szektor 40 milliárd forint
Légitársaságok 30 milliárd forint
Gyógyszerforgalmazói szektor 20 milliárd forint
Reklámadó 15 milliárd forint

Nagy Márton kiemelte, hogy a különadót a kiskereskedelemben sávosan, árbevétel alapján súlyozva vezetik be. Ez alapján a legnagyobb árbevételt elérő cégeknél lessz a legmagasabb a különadó mértéke, míg a közepes árbevételű cégek esetében alacsonyabb lesz. A szektor kis árbevételű szereplőit gyakorlatilag nem érinti a különadó.

A légitársaságok esetében induló utasonként körülbelül 10 euró lesz a különadó mértéke. A különadó minden olyan légitársaságot érinteni fog, amelyik hazai reptérről indít járatot. 

A bankokra kivetett 250 milliárd forintos extraprofitadót a bankok kamateredménye, illetve a díj- és jutalékeredménye alapján vetik majd ki, így osztják majd szét ezt az új adóterhet a piaci szereplők közt. Épp így a biztosítók esetében díjbevétel arányos lesz az extraprofitadó.

Az extraprofitadót jelenleg csak 2022-ben és 2023-ban tervezik kivetni. Ha a háború megszűnik, és az árak normalizálódnak, a recesszió félelme megszűnik és nem lesz extraprofit, akkor az extraprofitadó is meg fog majd szűnni. 

Nagy Márton azt is elárulta, hogy látni fogják, amennyiben egy vállalat visszatornássza a különadót. Ennek oka, hogy a vállalatok mérlegéből és eredménykimutatásából ez könnyen megállapítható.

Kiadáscsökkentés

A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter elmondta, hogy a kormány a különadók mellett tesz majd lépéseket a kiadások csökkentése terén is, ez azonban a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat és a nyugdíjakat nem érinti. A tervek alapján a minisztériumok költségvetését fogják csökkenteni, valamint átütemezik az állami beruházásokat és csupán a piaci beruházásokat ösztönzik majd - ismertette a tárcavezető.

A most zajló beruházásokat azonban befejezik, torzók nem maradnak és nem töröltek beruházásokat, legfeljeb csúsztatják azokat - hangzott el.

Emelik a jövedéki adót

További 100 milliárd forint plusz bevételre számít az állam az extraprofit adón túli kisebb adóemelésekből - tudatta Nagy Márton. Ennek keretén belül megemelik a dohánytermékek és az alkoholtermékek jövedéki adóját, emelkedhet a népegészségügyi adó és változik majd a cégautók adózása is. Ennek részleteit Varga Mihály fogja a későbbiekben ismertetni - tette hozzá.

Az infláció 80 százaléka globális eredetű

Nagy Márton az inflációról is beszélt. Az infláció 80 százaléka jelenleg globális eredetű - húzta alá. Ennek oka, hogy a koronavírus járvány és most a háború miatt a világpiacon az energiaárak és az élelmiszerárak nagyon jelentős növekedésnek indultak és ennek a helyzetnek Magyarország is az elszenvedője. 
Fontos azonban kiemelni, hogy hazánkban jelenleg 9,5 százalékos inflációt mérünk, miközben számos európai országban már kétszámjegyű az infláció.
Ez annak köszönhető, hogy az árstopok és a rezsicsökkentés 5-6 százalékponttal védik meg a családokat az áremelkedéstől. Nyáron azonban az infláció tetőzhet és szeptembertől csökkenésnek indulhat. A helyzet viszont rendkívűl bonyolult, ezért is fontos, hogy a gazdaságot válságállóvá tegyék.