Elsőfokú ítélet Buda-Cash ügyben - A pénzzel ez lesz

Hírek2018. okt 19.Növekedés.hu

Elsőfokú ítéletet hirdettek ma a Buda-Cash ügyben. Három és fél éve robbant a bomba, a brókerbotrányok a Buda-Cash Brókerház Zrt. esetével indultak. Ez volt az első valamennyi brókerbalhé közül, s ez a legkuszább. Az elsőfokú ítélet szerint egyenként 7 év hat hónapot kaptak a vádlottak.

Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja elõtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. MTI Fotó: Vajda János                         

Sajnos az elmúlt években bőven kijutott a brókerbotrányokból Magyarországnak. A klasszikus nagy esetek, a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor-ügy mellett a közvélemény így aposztrofálja a korábbi Kulcsár-ügyet, vagy a közönséges csalásra emlékeztető „Bróker Marcsika” történetet, illetve sok más kisebb jogosulatlan betétgyűjtést, pénzügyi tevékenységet, szélhámosságot.

A legrejtélyesebb eset

Eltérő súlyú és eltérő jellegű ügyek, de talán valamennyi ügy közül a Buda-Cash maradt a mai napig a legrejtélyesebb, ahol a közvélemény nem érti, hogy miként maradhatott fent a cég jó 17 évig azután, hogy már az 1998-as orosz válság idején megroggyant, és a 2007-2008-as krízis után már folyamatossá vált a tűzoltás. Ráadásul az is gondot okoz, hogy hosszabb kifutású nemzetközi perek is zajlanak az ügyfelek pénzének visszaszerzése érdekében.

Az ítélet

Varga Péter elsőrendű vádlott és négy társa egyenként 7 év 6 hónap börtönben letöltendő büntetést kapott. Valamennyi vádlottnál vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. A döntés nem jogerős. Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség és a vádlottak is fellebbeznek.  Az öt vádlottat folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében találta bűnösnek a bíróság, a másodrendű vádlottat ezenkívül felbujtóként, a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottat pedig bűnsegédként is.  Feltételes szabadlábra valamennyien legkorábban a büntetés kétharmadának letöltését követő napon bocsáthatók. A büntetés időtartamába beszámítják az előzetes letartóztatásban, háziőrizetben eltöltött időt. A vádlottakat 10 évre eltiltották attól, hogy gazdasági társaságban vezető tisztségviselők legyenek, mert a bűncselekményt vezető tisztségükkel visszaélve követték el. Az ügyben egyéb érdekelteknél is vagyonelkobzást rendeltek el.    

Az ítélet szerint a vádlottak a Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek befektetéseivel, értékpapírjaival részben sajátjukként rendelkeztek, részben pedig eltulajdonították azokat. Az elkövetési érték hozzávetőlegesen 110 milliárd forint. 

A felelősök

Minden brókerbalhénak vannak személyes felelősei is. A Buda-Cash esetében a sajtó folyamatosan találgatta, hogy miként lehetett éveken át megtéveszteni az ügyfeleket és a hatóságokat, hány ember tudhatott erről, miként alakulhattak ki párhuzamos „valóságok”. Végül a felső vezetésből öt ember (hivatalosan V. Péter és társai) ellen indult meg a büntetőeljárás. Előbb 2016-ban, amit aztán 2017-ben gyakorlatilag elölről kellett kezdeni. Az ügyészség szerint 120 milliárd forint összeget érintő, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett csalás és sikkasztás történt. Jelenleg a per vádlottjai otthon tartózkodnak, nem helyezték őket előzetes letartóztatásba. 

Hét év a sötétben

A vád szerint 2007. április 16. és 2014. május 28. között az öt elkövető több tíz milliárd forint értékű ügyfélvagyont a sajátjaként kezelt. De vajon ez miért nem derült ki? A rafinált elkövetők ennyi pénzt természetesen nem tudtak volna büntetlenül lenyúlni a Buda-Cash ügyfelektől, de előre menekültek. Ezzel egyfelől időt nyertek, másfelől csak tetézték a bajt. Már egyértelmű volt, hogy a felhalmozott hiányt nem lesz esélyük visszapótolni, a lyukakat betömködni, ám elkezdtek takarékszövetkezeteket vásárolni.

Megkívánták a betéteket

Némileg leegyszerűsítve azért lettek banktulajdonosok, hogy a betétesek pénzét is felhasználják üzelmeikhez. Egy nemrég megjelent MNB-végzés szerint például az is gyanítható, hogy a Buda-Cash ügyfelek szabad pénzeszközeit kezelő alapkezelő is szabálytalanságokat követett el. Ezért büntetést is kapott, míg a sajtó arról írt, hogy az alapkezelő gyakorlatilag a BC-ügyfelek szabad likviditását ezekbe a BC-s takarékszövetkezetekbe (később kisbankokba) küldte át.

Kaptak is, várnak is

Az ügyfelek helyzete azért nem könnyű, mert bár sokan már visszakapták az értékeik egy részét, de voltak olyan nemzetközi partnerei is a Buda-Cashnek, például a dán Saxo, vagy az amerikai Pershing, amelyek maguk is károsultak, vagyis követeléseik vannak a Buda-Cash-sel szemben,. Így ők nem adják vissza a Buda-Cash, vagyis végső soron az ügyfelek pénzét, hiszen egyfajta jogértelmezés szerint az jár nekik, míg szegény ártatlan ügyfelek azt hangsúlyozzák, hogy az az ő pénzük, az nem a Buda-Cashé volt.

A helyzet tisztázása érdekében, az ügyfelek védelmében a felszámoló PSFN nemzetközi peres eljárásokat kezdeményezett, amelyek ugyan eddig nem állnak rosszul, de még a bírósági döntések vagy nem születtek meg, vagy nem jogerősek. Így voltaképpen nem csak azt nem lehet tudni, hogy mit fognak kapni az elkövetők, de azt sem, hogy mekkora kárt okoztak a magánügyfeleknek (nyilván, ha a külföldiek visszaküldik a pénzt, akkor egy kicsit kevesebbet).

Az alkohol

A felelősségek megállapítása nem lesz könnyű, több év, többféle vezetés is ügyködött ebben a csalárd mechanizmusban. Az az egészen morbid védekezés azonban sajtóhírek szerint már megbukott, amelyben egy emblematikus Buda-Cash vezető azzal hárította volna el a felelősségét, hogy 2007 és 2014 között súlyos alkoholista volt, ennyire részegen ő képtelen volt a cég vezetésre és az utasításadásra.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.