Elsöprő többséggel fogadták el az uniós költségvetést

Hírek2023. nov. 22.MTI

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az Európai Unió 2024-es költségvetését, melynek teljes összege 189,4 milliárd euró kötelezettségvállalás, a kifizetések összege pedig 142,6 milliárd eurót tesz ki - tájékoztatott az uniós parlament.

A 519 igen szavazattal, 79 ellenszavazat mellett és 30 tartózkodással elfogadott jövő éves uniós költségvetésben az EP-képviselők 666,5 millió euróval megnövelték az ukrajnai háború következményeinek és a globális kihívások kezeléséhez, valamint a fiatalok, köztük a fiatal gazdálkodók támogatásához elengedhetetlen programok és szakpolitikák finanszírozását.

Emelték emellett a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő programok finanszírozását, az antiszemitizmus elleni küzdelmet és a zöld átmenetre irányuló erőfeszítések megerősítését szolgáló programok költségvetését is.

  • Többek között 250 millió euróval növekedtek a humanitárius segítségnyújtásra szánt összegek,
  • 150 millió euróval a szomszédsági, a fejlesztési és nemzetközi együttműködési programok költségvetése,
  • 85 millió euróval a Horizont Európa program,
  • 30 millió euróval a közlekedési infrastruktúra,
  • 60 millió euróval az Erasmus+ program,
  • 20 millió euróval a LIFE program éves finanszírozása.

A fiatal mezőgazdasági termelők támogatása 20 millió euróval lett több, 10 millió euróval nőtt az uniós polgári védelmi mechanizmus és 10 millió euróval a katonai mobilitás támogatása.

Az EP-képviselők szerint az Európai Unió Tanácsában várhatóan az év végéig megállapodás születik az EU hosszú távú költségvetésének (MFF) félidős felülvizsgálatáról.

Ez várhatóan - mint írták - megnyitja az utat a 2024 elején az Európai Bizottság által javasolt költségvetés-módosítás keretében tervezett jelentős kiegészítő előirányzatokhoz.

Célja, hogy középtávú támogatást nyújtson Ukrajnának, növelje a rugalmasságot és a válságkezelési képességeket, megerősítse az EU stratégiai autonómiáját, és fokozza az uniós erőfeszítéseket olyan területeken, mint a migráció és a külpolitika - emlékeztetett az uniós parlament.