Csütörtökön szabadulhatnak az izraeli túszok

Hírek2023. nov. 22.Sz.A.

Csütörtökön 10 órakor szabadulhatnak az első izraeli túszok - írja a Haaretz izraeli lap. Cserében palesztin foglyok szabadulhatnak, és négy napos tűzszünet következik.

Az izraeli hadsereg ma újabb alagúthálózatot talált az Al Sifa kórház alatt - írja a Haaretz izraeli lap. 

A folyosókon több búvóhelyet is megtaláltak, ahol hosszabb távon is elrejtőzhettek a Hamász harcosai. Erre utal, hogy mosdót és konyhát is berendeztek az alagútrendszerben.

Az izraeli hadsereg arról is megbizonyosodott, hogy az alagútakban a túszokat is fogva tarthatták. 

A kórház alatti részt a Hamász bázisnak és főhadiszállásnak is használta - monta a hadsereg szóvivője.

A tűzszünet csütörtök reggel 10 órakor lép érvénybe a lap értesülései szerint.

A megállapodás értelmében 150 palesztin nők és gyermekek szabadulnak az izraeli börtönökből, és segélykonvojok lépnek be Gázába- írja a Telegraph.

Izrael még tegnap éjjel megegyezett a Hamásszal egy fogolycseréről. Az alku értelmében ideiglenesen tűzszünet lép életbe Gázában is. 

A megegyezésről az izraeli kormányzat, a Hamász, valamint a felek közt közvetítő Katar is közleményt adott ki. Tűzszünet idején, naponta hat órán át Izrael drónokról sem követheti a Hamasz és a többi iszlamista szervezet mozgását az övezetben.A megállapodás szerint az övezetbe beléphet élelmiszert és orvosi segélyt szállító háromszáz teherautó.

A Hamász az első ötven túsz átadása és a négy nap lejárta után a továbbiakban három napon át egy-egy újabb tűzszüneti napért cserébe, naponta tízes csoportokban szabadon engedhet további harminc izraeli túszt.Izrael a megállapodás szerint nyilvánosságra hozza a szabadon bocsátani tervezett palesztinok nevét, de az izraeli törvények szerint szabadon engedésük ellen huszonnégy órán belül fellebbezni lehet bíróságon.

Az izraeli kormány várhatóan kedden este összeül a fogolycsere-megállapodás jóváhagyására, és várhatóan leghamarabb csütörtök este térhetnek haza az első túszok.

Az izraeli igazságügyi minisztérium közzétett egy 300 fős listát azokról a palesztin rabokról, akik szabadulhatnak a túszalku részeként.

Az első jelentések szerint a megállapodás értelmében 150 palesztin rabot engedhetnek majd el izraeli börtönökből, de csak nőket és fiatalkorúakat, és csak akkor, ha nem gyilkossággal vádolják őket.A közzétett lista alapján viszont a fogvatartottak többsége a 300-ból 274 férfi. A 14 és 59 év közötti férfiak többsége 17 vagy 18 éves.A listán szerepelnek a fogvatartottak bűncselekményei is. Ezek közé tartozik a gyilkossági kísérlet, a bombadobás, a robbanó- vagy gyújtótárgy készítése, az ellenséges szervezettel való kapcsolatfelvétel, a súlyos testi sértés és a nacionalista indíttatású gyújtogatás, de olyan kisebb bűncselekmények is, mint a kődobálás.

A túszalku megkötésében aktívan közreműködött az Egyesült Államok is. Nem véletlenül, hiszen, jelenleg tíz amerikai állampolgárt tartanak nyilván eltűntként Gázában, ők feltehetően fogságban vannak.

Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője szerint az alku első szakaszában közülük hármat szabadon engedhetnek - írja a lap.