Elsöprő többséggel nyert a dél-amerikai diktátor, esélye sem volt az ellenzéknek

Hírek2024. júl. 29.Növekedés.hu

A szavazatok 80 százalékával megnyerte az elnökválasztást Nicolas Maduró, aki 25 éve van kormányon.

Vasárnap elnökválasztást tartottak Venezuelában, ahol már 25 éve nem lehet megszabadulni a szélsőbaloldali diktátoroktól: először Hugo Chaveztől, majd Nicolas Madurótól.

Most végül Edmundo Gonzalez Urrutia lett az ellenzéki jelölt, miután az előző kettőt Maduro kizárta a választásból. A jelöltet talán elég szelídnek ítéli, hogy ne nagyon tiltakozzon, ha a választásokat elcsalják, márpedig az előző, 2018-as választást 14 latin-amerikai ország, valamint Kanada és az Egyesült Államok szabálytalannak, illegitimnek minősítette.

Összeomlott gazdaság

Eddig a kampányban Maduro ellenfeleit fasisztának és manipulálhatónak nevezte, aki szerint nyilván csak egyedül ő maga alkalmas a tisztségre. A tények pedig nagyon mást mutatnak: rémuralma alatt már 8 millióan menekültek el az országból.

Az infláció szinte végtelen, a valuták teljesen elértéktelenednek, akárhányat is vezetnek be újra. Állandó az élelmiszerhiány, gyakoriak az áramkimaradások. Az IMF úgy jellemzte a helyzetet, hogy

a legnagyobb gazdasági összeomlás békeidőben egy országban az utóbbi 50 évben.

Ami más, mint korábban

A mostani választás elvben egy lehetőség lett volna, hogy  megszabaduljanak a diktátortól, ugyanakkor a CNN szerint elemzők figyelmeztetnek, hogy eddig Maduro olyan mértékben kapaszkodott a hatalomba, hogy vélhetően most sem fogja könnyen feladni.

Az eltérés legfeljebb annyi lehett a korábbiaktól, hogy ha még 6 évig hatalmon marad, országa kiürül, éhező népének maradéka is elmenekül, és esetleg még neki se vonzó egy olyan országot uralni, ahol rajta kívül alig maradt valaki.

Maduro a drámai gazdasági helyzet miatt már eddig is engedményekre kényszerült, hogy valamennyi olajat eladhasson az ország: tavaly ígéretett tett az USA-nak, hogy szabad és tiszta választásokat tart.

Ha most is elcsalta a választást, az már annyira nyilvánvaló lesz, hogy ez az egyezség semmissé válik, így gazdasági értelemben mozgástere szinte nullára szűkül. Az általa fenntartott kommunista-szocialista rezsim annyira működésképtelen, hogy az olajkitermeléshez is külső segítség kell, és más szektorok sem működnek a gazdaságban.

Megfigyelők, az eredmény betartatása, amnesztia

Elvileg 21 millió regisztrált választó van Venezuelában, közülük 17 millióan élnek az országban. Néhány nemzetközi megfigyelőt beengednek, köztük, a Carter Centert, a volt amerikai elnök, Jimmy Carter által létrehozott nonprofit szervezetet, de az Európai Unió küldöttségének meghívását lefújták.

Mindenesetre, ha végül sikerült volna eltávolítani Madurót, az ország gazdaságának helyreállítása rögtön megkezdődhetne, elsősorban az olajkitermelés-, és export biztosításával. Ehhez a leromlott infrastruktúra rendbetételére van szükség, de a nagy olajcégek erre készen állnak, az olajkitermelés viszonylag hamar megnövelhető napi másfél millió hordóra, ami az ország korábbi kitermelése volt. Ez érzékelhető mennyiség a világpiacon,

jó eséllyel az olajár a jelenlegi 80 dollár körülinél alacsonyabban kerülne egyensúlyba.