ENSZ: Megduplázódott a menekültek száma

Hírek2021. jún. 18.Sz.A.

Több mint 82 millióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat az elmúlt évben, ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben megduplázódott a menekültek száma - derül ki az ENSZ Globális Trendek jelentéséből.

Több mint 80 millióra emelkedett az otthonukat háborús konfliktus, erőszak, üldözés és emberi jogok megsértése miatt elhagyni kényszerülők száma - áll az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) legfrissebb Globális Trendek nevű jelentésében.

A legrosszabb helyzet Törökországban alakult ki, ahol 3,7 millió menekültet tartanak nyilván, az európai befogadó országok közül pedig Németország áll az élen 1,2 millió fővel. A legtöbb menekültet átmenetileg befogadó országok listáján Kolumbia, Pakisztán és Uganda szerepel.

A menekültek több mint kétharmada öt országból származik: Szíriából, Venezuelából, Dél-Szudánból, Afganisztánból, valamint a katonai puccs miatt bizonytalanná vált Mianmárból, és a konfliktusok sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaságból.

Menekültek száma országok szerint (kék: menekültek, sötétkék: menedékkérők, piros: külföldre menekült venezuelaiak)


A menekültek száma négy százalékkal emelkedett 2019-hez képest, azonban az elmúlt évtized egészét nézve a számuk megduplázódott.

Az ENSZ menekülttáboraiban 20,7 millióan tartózkodnak, a legtöbben közülük továbbra is palesztinok (5,7 millió fő),de jelentős számot képviselnek a venezuelaiak (3,9 fő), miközben a legtöbben, 48 millióan saját országok határain belül maradva hagyták el otthonukat - mutat rá a Genfben kiadott jelentés.

A befogadó országok zöme (86%) fejlődő ország, az Európában menedéket kérők száma csökken.

Kiemelendő Németország, ahol a negyedik éve csökken a hivatalosan menedékért folyamodók száma, amely most 102 ezer főre tehető - írja a dw.com.

Az Egyesült Államokban adták be a legtöbb letelepedési kérelmet (250 ezren), Európában 88 ezer kérelem érkezett Spanyolországban és Franciaországban.

A venezuelai krízis miatt tavaly Peruban 52 ezren jelezték, hogy szeretnének végleg letelepedni az ENSZ adatai szerint.

Menekülteket befogadó országok (kék: menekült, sötétkék: menedékkérő, piros: venezuelai)

A fenti listán látszik, hogy lakosságarányosan Libanon került a legnehezebb helyzetbe: minden nyolcadik állampolgárra jut egy szíriai (vagy palesztin) menekült, ami óriási feszültséget okoz az egykor virágzó országban.

A koronavírus járvány miatt 160 ország zárta le a határait, és az elmúlt évben csak 33 ezren kaptak menedékkérvény alapján állampolgárságot. Tavaly 34 ezer főre csökkent azoknak a száma, akiknek befogadták a letelepedési kérelmét, ami 20 éve nem volt ilyen alacsony szinten.

Az ENSZ becslése szerint 2018 és 2020 között hozzávetőleg egymillió gyermek született menekültként, és az otthonukat elhagyni kényszerülők 42 százaléka kiskorú vagy fiatalkorú.