Nyakunkon a szeszélyes időjárás: repül a tető, csap a villám!

Ingatlan2021. jún. 18.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A szeszélyes időjárás miatt ajánlott felülvizsgálni az ingatlanbiztosításunkat. A hirtelen feltámadó szél, egy felhőszakadás vagy egy jégeső egy kertes házban és egy társasházi lakásban komoly károkat okozhat.

Kezdetét vette az „óránként változó” időjárás, amely hatalmas kárt okozhat ingatlanunkban. Az elemi károk sokfélék lehetnek: a beázás és a villámkárok mellett jelentős anyagi kárt okozhat egy kidőlt fa, egy megrongálódott tető, vagy egy letarolt veteményes.

A zivatarszezon kezdetén ezért fontos, hogy felmérjük az ingatlant, illetve azokat a pontokat, amelyekben a szélsőséges időjárás nagyobb eséllyel okozhat kárt.

Különösen oda kell figyelnünk az elavult, elhanyagolt épületfelszerelésekre, például egy meglazult ereszre, egy meghibásodott redőnyre, vagy egy rossz állapotban lévő nyílászáróra, az elemi károk ugyanis jellemzően ezekre csapnak le először, tehát minden zivatarszezon előtt gondoskodjunk ezeknek a karbantartásáról – hívja fel figyelmünket Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

Ne feledjük, hogy ha elhanyagoljuk az ingatlant, és a viharkár pont egy ilyen, nem megfelelően karbantartott elemet érint, a biztosító akár meg is tagadhatja a kártérítést. Ám van megoldás! Éppen ezért a biztosítási összeg helyes meghatározása rendkívül fontos, mivel a valóságosnál alacsonyabb értéken történő biztosítás következménye az alulbiztosítottság, ami kár esetén aránylagos (pro-rata) kártérítéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a biztosító a kárt csak olyan arányban téríti meg, ahogy a tényleges érték aránylik a biztosítási összeghez.

Az ingóságok értékének meghatározása a szerződő feladata. Fel kell mérni, hogy a biztosított ingatlanban található ingóságok egy totálkár esetén mekkora összegből lennének pótolhatók. Az általános háztartási ingóságok értékére javaslatot teszünk a biztosítók által kalkulált átlagos, egy négyzetméterre jutó ingóságérték meghatározásával. Lényeges, hogy a biztosítók a szerződések, a Meteorológiai Intézet jelentése és a látható, beazonosítható nyomok alapján megtérítik a vihar által okozott károkat.

Ha nem szeretnénk, hogy egy esetleges viharkár helyreállítását saját forrásból kelljen fedezni, ne kockáztassunk: mindenképpen legyen lakásbiztosításunk!

Ha évek óta nem vizsgáltuk felül a biztosításunkat, fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megkötött szerződés továbbra is a legjobb választás az ingatlanunk adottságaihoz.

A különböző kiegészítő fedezetekkel az ingatlanunkra szabhatjuk a biztosításunkat, így optimális védelmet nyújthatunk lakásunknak viharkárok esetén is. Feledékeny típusok választhatnak olyan kiegészítőt, amely nyitva hagyott ablak esetén megtéríti a beesett eső okozta károkat, hobbikertészként pedig köthetünk biztosítást a dísznövényeinkre, sőt, akár a veteményesünkre is.

Értékesebb elektronikai berendezések esetén feltétlenül gondolnunk kell a villámcsapás káros hatásaira is: a másodlagos villámkár kiegészítővel akkor is biztonságban tudhatjuk árammal működő értékeinket, ha a villámcsapásnak csak az úgynevezett indukciós hatása okoz kárt. Számos lakásbiztosításnak már a felelősségbiztosítás is része, amely azokban az esetekben nyújthat anyagi segítséget, amikor egy másik félnek rajtunk kívül álló okok miatt kárt okozunk.

Gondoskodjunk a kert védelméről is! Itt is különösen fontos, hogy felkészüljünk a viharkárokra, hiszen a gondosan ápolt kert mellett egy heves viharban a szabadban tartott ingóságaink is sérülhetnek, vagy akár meg is semmisülhetnek.

Ha tehetjük, alakítsunk ki a kertben egy fedett, szélvédett részt, ahova a mozgatható növényeinket, könnyebb kerti bútorainkat elpakolhatjuk zivatar esetén, a veteményest pedig igyekezzünk úgy kialakítani, hogy az erősebb szél vagy a nagy mennyiségű eső ne tudjon nagy kárt tenni haszonnövényeinkben. Egy szépen berendezett kert esetén fontos, hogy a lakásbiztosításunk kiterjedjen a szabadban tárolt vagyontárgyakra is, így, ha hirtelen csap le a vihar, ezek az értékeink (grillsütő, kerti bútor, napozóágy, szabadtéri játékok) is biztonságban lesznek.

Természetesen nagyon fontos a tető állapota. A viharkárok egy részét a beázással kapcsolatos káresetek teszik ki, így a változékony tavaszi-nyári időszakban különösen fontossá válik a tető állapota.

A tetőszerkezet minőségét számos tényező befolyásolja: a felhasznált építőanyagok, az elvégzett munka precizitása, illetve a szakszerű tervezés egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a tetőnk ellenálljon a természet viszontagságainak. Természetesen a tető minősége sem egy életre szól: nagyon fontos, hogy időről időre vizsgáltassuk meg a tetőt egy szakemberrel, aki felméri az illesztések, szigetelések és tetőcserepek állapotát, így biztosak lehetünk abban, hogy az avulás okozta károk nem okoznak majd anyagi nehézségeket.